5°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

03.04.2024 / 21:28 Svijet - Pariz

Francuski i ruski ministar odbrane imali telefonski razgovor, prvi nakon oktobra 2022.

Francuski i ruski ministar odbrane imali telefonski razgovor, prvi nakon oktobra 2022.
Sébastien Lecornu / Agencije
Ministri odbrane Francuske i Rusije održali su u srijedu rijetke telefonske razgovore, što je njihov prvi takav kontakt od oktobra 2022. godine, razgovarajući o napadu u Moskvi za koji je odgovornost preuzela Islamska država i ratu Rusije protiv Ukrajine, saopćio je Pariz.

Francuski ministar odbrane Sébastien Lecornu rekao je ruskom kolegi Sergeju Šojguu da je Francuska uvijek bila spremna da se suoči sa "terorizmom" i da je spremna na "pojačanu razmjenu u cilju što efikasnije borbe protiv ove prijetnje", navodi se u saopćenju francuskog ministarstva odbrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je da su "radikalni islamisti" izveli krvavi napad na koncertni prostor u Moskvi u kojem su poginule najmanje 144 osobe, ali je sugerirao da su povezani s Ukrajinom.

Lecornu je rekao da Francuska nema informacije o uspostavljanju veze sa Ukrajinom, pozivajući Moskvu da "zaustavi svaku instrumentalizaciju" napada, saopćilo je ministarstvo odbrane.

- Ministar je također bezrezervno osudio agresorski rat koji je Rusija pokrenula u Ukrajini - navodi se u saopćenju.

- Francuska će nastaviti da podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko je to potrebno u njenoj borbi za slobodu i suverenitet, kako bi donijela mir i sigurnost na evropski kontinent - dodaje se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo