18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C

07.04.2024 / 12:00 BiH - Odgovor Vučiću

Tahirović: Rezolucija će biti usvojena, usvojena je i u Skupštini Srbije

Tahirović: Rezolucija će biti usvojena, usvojena je i u Skupštini Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su male šanse da se zaustavi usvajanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

Ipak, najavljuje žestoko borbu u pokušaju da se usvajanje Rezolucije zaustavi.

Predsjednik "Udruženja žrtava i svjedoka genocida" Murat Tahirović za Vijesti.ba kaže da "koliko predsjednik Srbije ulaže energije kako bi dokazao, prije svega srbijanskoj javnost, da u Srebrenici nije počinjen genocide, jednostavno počinje da iritira ponašanje jednog saučesnika u zločinu".

- Činjenica da je i sam bio dio dobrovoljačkog pohoda po Bosni, činjenica da je jedini javno pozivao na ubistvo sto muslimana za jednog Srbina, govori koliki je Vučić demokrata, kaže Tahirović.

Dodaje da je "ići u New York kako bi spriječio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici, a koja je zasnovana na presudama međunarodnih sudova čiji je osnivač upravo UN, dno ljudske vrijednosti".

- Pored toga Srbija se pridružila zemljama Balkana i usvojila je Rezoluciju, istina malo drugačiju od ostalih, međutim, u toj Rezoluciji Skupština Srbije prihvata sve presude međunarodnih sudova, kaže Tahirović i dodaje:

- Zašto i zbog koga ili čega, predsjednik Srbije sada pokušava osporiti usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici to je valjda jedimo njemu jasno. Naravno, rezolucija će biti usvojena, jer je to civilizacijska tekovina. Uzalud vam trud svirači, zaključuje Tahirović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo