13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

09.04.2024 / 08:43 Politika - Pariz

Macron jasan, Vučić opet bez poštovanja prema suverenitetu BiH

Macron jasan, Vučić opet bez poštovanja prema suverenitetu BiH
Nakon sastanka u Parizu predsjednici Francuske i Srbije Emmanuel Macron i Aleksadar Vučić u obraćanju mediima su se dotakli i Bosne i Hercegovine.

"Želim ponavljati koliko nam je važno, koliko i vama gospodine predsjedniče, da Bosna i Hercegovina ostane ujedinjena zemlja. Evropski plan rasta za Zapadni Balkan podržavat će sve napore zemalja regije da prevaziđu konflikte prošlosti, usvajaju reforme i povećavaju konkurentnost u ekonomiji", rekao je Macron dodao da Francuska cijeni privrženost Srbije jedinstvu u BiH.

S druge strane, Vučić je kazao da Srbija održava i da je uvijek podržavala integritet BiH, ali i integritet Republike Srpske u okviru BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i da će to nastaviti činiti.

Po ko zna koji put, Vučić je izbjegao iskazati poštovanje suverenitetu Bosne i Hercegovine. To je još jedan dokaz da se aktuelno vodstvo Srbije drži uputa napisanih u SANU Memorandumu 2, u kojem je jedna od bitnijih ona o podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Naime, suverenitet označava sve ono što Vučić želi da ospori Bosni i Hercegovini: vrhovnu i konačnu političku vlast, iznad koje, u pogledu donošenja i provođenja političkih odluka, nema više vlasti; Suverenitet koji je, uz stanovništvo, teritorij i pravni poredak, jedno od bitnih obilježja države; Unutrašnji suverenitet koji znači da je država najviša vlast na svom teritoriju te da raspolaže moći kakvu nema nijedna druga društvena organizacija ni pojedinac; Vanjski suverenitet koji znači da je država neovisna i ravnopravna u odnosima s drugim državama.

Za razliku od svojih prethodnika, Vučić sve radi po uputama zlog ,,oca nacije'' Dobrice Ćosića i njegovog Memoranduma 2 - mirnim putem, politikom, diplomatijom i lobiranjem. U istom nastupu pred njemačkim ministrom, ovaj lažni mirotvorac je govorio o miru dajući do znanja da raspolaže ogromnom vojnom moći, kazavši da "Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim ili bilo kakvim drugim potezima".

Ta vrsta manipulacije možda još i prolazi pred "naivnom" međunarodnom javnošću kojoj se Vučić predstavlja kao “zagledan” u mir i budućnost, lider koji svoju političku retoriku gradi na tobožnjem pomirenju dok istovremeno suštinski veliča genocidnu politiku Slobodana Miloševića, dokazanu u brojnim presudama Tribunala u Hagu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo