13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

11.04.2024 / 12:30 Politika - Sarajevo

Kalabuhov uručio Košarcu poziv za učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu

Kalabuhov uručio Košarcu poziv za učešće na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Foto: Vijesti.ba

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom o aktuelnim političkim i ekonomskih temama.

Ministar Košarac ponovio je stav da su za Republiku Srpsku potpuno neprihvatljiva nastojanja Christiana Schmidta, koji nema legitimitet i legalitet, da modelira ustavni poredak u BiH. On je posebno upozorio na štetne odluke koje je nametnuo Schmidt, ocijenivši da ovaj njemački državljanin predstavlja glavni remetilački faktor i prepreku unutrašnjem dogovoru u BiH.

Na sastanku je istaknuto da Ruska Federacija podržava implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Ministar Košarac i ambasador Kalabuhov razgovarali su o pristupanju BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

S tim u vezi, ministar Košarac je informisao ambasadora Kalabuhova o ishodima sastanaka koje je u proteklom periodu imao u Ženevi. Konstatovano je da ruska strana podržava članstvo BiH u ovoj važnoj svjetskoj organizaciji, cijeneći činjenicu da BiH zahvaljujući Republici Srpskoj nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

Ministar Košarac obavijestio je ambasadora Kalabuhova i o rezultatima sastanaka koji su direktori Kancelarije za veterinarstvo BiH i Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH imali sa nadležnim tijelima Ruske Federacije u Moskvi, a u čijem je fokusu bilo unapređenje spoljnotrgovinske razmjene na obostranu korist. Usaglašeno je da se u predstojećem periodu intenziviraju procesi čiji je cilj otvaranje ruskog tržišta za privrednike iz Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tržišta u BiH za ruske privrednike.

Sagovornici su ukazali na potrebu potpisivanja sporazuma o zaštiti i unapređenju investicija između BiH i Ruske Federacije, te zajednički ocijenili da bi to bio odličan okvir za potencijalne investitore, posebno zbog činjenice da je u prvih devet mjeseci 2023. godine Rusija bila najveći strani investitor u BiH sa investicijom u iznosu od 342 miliona KM.

Ambasador Kalabuhov uručio je ministru Košarcu poziv savjetnika predsjednika Ruske Federacije Antona Kobjakova za učestvovanje na 27. Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) u junu 2024. godine.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo