13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

11.04.2024 / 13:36 Politika - Banjaluka

Članovi RIK-a podnijeli ostavke na poziv Vlade RS

Članovi RIK-a podnijeli ostavke na poziv Vlade RS
Foto: RTRS

Predsjednik i četiri člana Republičke izborne komisije podnijeli su danas ostavke, potvrdio je za RTRS Oliver Blagojević, koji je obavljao funkciju predsjednika.

Blagojević je rekao da su nakon sjednice ostavke predali na protokol Narodne skupštine Republike Srpske, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srpske koja je pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost, jer je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

On je rekao da dva člana danas iz opravdanih razloga nisu prisustvovala sjednici RIK-a i da ne zna da li će i oni podnijeti ostavku.

Blagojević je naveo i da su se na sjednici informisali o Nacrtu izbornog zakona Republike Srpske.

Podsjećamo, Vlada RS nakon telefonske sjednice pozvala je sve članove "organa za sprovođenje izbora" da podnesu ostavke na svoje funkcije, a slično su uradili i zvaničnici RS, navodeći da će RS donijeti svoj zakon, sprovesti izbore te da sertifikati CIK-a neće vrijediti ništa.

Ipak, nakon poziva Vlade do sada, samo su članovi RIK-a podnijeli ostavke. Njih treba da razriješi Narodna skupština Republike Srpske koja ih je i imenovala dok članove opštinskih i gradskih izbornih komisija razrješavaju lokalni parlamenti.

A dok je Milorad Dodik komentarišući poziv Vlade RS, kojim su svi članovi organa za provođenje izbora iz RS pozvani da podnesu ostavke, rekao da će RS u nove izbore ući sa novom strukturom opštinskih i gradskih izbornih komisija, kao i novom strukturom Republičke izborne komisije.

On je rekao da će do njihovog formiranja doći nakon što bude usvojen Izborni zakon RS.

- Niko ne kaže da postojeći članovi neće biti dio nove strukture, ali rješenja koja dobiju iz Sarajeva mogu da zgužvaju. Što se tiče novih rješenja, samo će važiti ona koja će izdati Republička izborna komisija, koja će biti izabrana i koja će birati novu strukturu, rekao je Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo