14°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

11.04.2024 / 13:52 Politika - Kraj službene posjete

Dodik iz Pariza: Francuzi žele da razgovaraju za razliku od Nijemaca

Dodik iz Pariza: Francuzi žele da razgovaraju za razliku od Nijemaca
Foto: RTRS

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Parizu da je "RS je stabilna, posvećena razvoju i miru, te nema namjeru za bilo kakvu destabilizaciju koja bi vodila nasilju, ali, s druge strane, neće odustati od toga da očuva svoje političke stavove i poziciju".

- Francuska zna za stav RS. Žele da razgovaraju sa nama. Važno je da žele da nas čuju za razliku od Nijemaca koji bi donosili odluke tamo, a neće da razgovaraju sa nama, naglasio je Dodik.

Dodik je, nakon radnog doručka kod francuskog pukovnika Ogarda, naveo da je u Parizu razgovarao sa ljudima iz različitih djelatnosti, te da postoji interes za odnose sa Republikom Srpskom, a najviše u dijelu privrede i kulture.

- Interesi postoje kod avio-operatera za otvaranje avionske linije Pariz-Banjaluka. Jedan od biznismena je pokazao zainteresovanost za gradnju hotela visoke kategorije u RS, a što je nama potrebno”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da je razgovarano o razvoju odnosa u kulturi, navodeći da “Srbi cijene francusku kulturu, te da postoji ozbiljna mogućnost za saradnju na ovom polju”.

- Jedno od pitanja koje nam je postavljano bilo je – šta mi vidimo u EU kada tamo težimo? Ovdje se širi priča kako je Balkan sljedeće žarište sukoba. Uvjeravao sam ih da nema elemenata za tako nešto, da je to čista propaganda nekih zapadnih krugova, koji žele da to prikažu na taj način, naveo je Dodik.

- Postoje teški politički procesi i odnosi, ali to nije za bilo kakav sukob. Posjeta je bila veoma uspješna. Razgovarano je sa ljudima iz Senata, ljudima pozicioniranim visoko u predsjedničkoj administraciji, koji kreiraju i donose političke odluke, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, to je bila prilika da se kaže da se Francuska treba vratiti u proces sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, zato što je dokument potpisan tamo.

Dodao je da interes Pariza “ne treba da bude praćenje retrogradnih procesa koji ruše Deyton, nego odbrana osnovnih vrijednosti”.

- Ljudi su saglasni o tome. Postavlja se pitanje kako u ovom vremenu imate dva, tri visoka predstavnika iz Njemačke, a nemate iz Francuske, istakao je Dodik.

On je dodao da je bilo zanimljivih razgovora, kao i da je važno da su tamo upoznati o posjeti delegacije RS.

Radnim doručkom kod pukovnika Jacquesa Ogarda, predsjednik RS završio je višednevnu posjetu Francuskoj. U delegaciji tokom posjete Parizu bio je i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo