18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C

12.04.2024 / 13:45 Svijet - Sprječavanje prebacivanja novca

Njemačka želi obeshrabriti dolazak izbjeglica: Davat će im kartice, a ne gotovinu

Njemačka želi obeshrabriti dolazak izbjeglica: Davat će im kartice, a ne gotovinu
Foto: Arhiv

Njemački parlament Bundestag donio je danas odluku da se izbjeglicama ubuduće za podmirenje životnih troškova više neće isplaćivati gotovina, nego izdavati bankovne kartice, čime se želi spriječiti prebacivanje novca u inostranstvo ili plaćanje krijumčara ljudima.

"Platnom karticom se može platiti roba i usluge, ali je mogućnost dizanja gotovine ograničena i ovisi o konkretnim potrebama", rekla je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD). Ona je rekla kako je glavni razlog uvođenja platne kartice onemogućavanje prebacivanja gotovine u inostranstvo, recimo članovima porodice ili plaćanje usluga krijumčara ljudima.

Savezna vlada je ovu mjeru dogovorila s predstavnicima saveznih pokrajina još prošle godine u nadi da će smanjenje materijalnih povlastica smanjiti i motivaciju dolaska izbjeglica u Njemačku, čiji je broj prošle godine ponovo dosegao rekordne vrijednosti. Sindikat policajaca (GdP) je kritizirao mjeru strahujući da će izbjeglice nedostatak gotovine pokušati nadoknaditi kriminalnim radnjama.

"Financijski pritisak na izbjeglice da, recimo, pošalju novac kući za medicinske potrebe članova porodice ili da naknadno plate usluge krijumčarima ljudi ovime neće nestati i postoji bojazan da će do gotovine pokušati doći drugim putem. Mi ne smijemo ovim mjerama pogođene gurati u kriminal", rekao je predsjednik GdP-a Jochen Konopke.

Zastupnici najvećeg oporbenog zastupničkog kluba Unije CDU/CSU glasali su protiv uvođenja platne kartice jer, smatraju oni, mjere "ne idu dovoljno daleko". Demokršćanska Unija je tražila da se mjesečni iznos podizanja gotovine ograniči na 50 eura.

Predstavnici Alternative za Njemačku kritikovali su ovaj zakon za koji smatraju da je još jedan dokaz da savezna vlada pospješuje, a ne ograničava ilegalnu migraciju. "Za nas i dalje vrijedi: njemački novac za njemačke građane, a ne za cijeli svijet", rekao je zastupnik AfD-a Steffen Janich.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je prošle godine kako je cilj njegove vlade smanjenje "neregulisane migracije" i povećanje broja protjerivanja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo