18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C

12.04.2024 / 20:29 BiH - Konstruktivan sastanak

Univerzalna poruka sa skupa: Mir i stabilnost povezuju Bošnjake u regionu

Univerzalna poruka sa skupa: Mir i stabilnost povezuju Bošnjake u regionu
Foto: Vijesti.ba
Politički predstavnici Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova okupili su se danas u Sarajevu na sastanku o temi „Položaj i status Bošnjaka u regiji“, a koji je organizovao predsjednik Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Nakon sastanka, pored Konakovića i predsjednika Stranke pravde i pomirenja iz Srbije Usame Zukorlića, javnosti su se obratili i neki od ostalih učesnika sastanka.

Emilija Redžepi, potpredsjednica Vlade Kosova, također je ocjenila da su imali dobar i konstruktuivan sastanak sa svim političkim liderima i unutar BiH koji su se odazvali skupu i iz regiona.
 
- Kao neko ko je inicijator naše zajedničke deklaracije o povezivanju Bošnjaka u regionu i kao neko ko je učesnik u cijelom tom procesu sa porukom mira, stabilnosti, sigurnosti i harmonije, zajedničkog suživota sa svim nacionalnim i etničkim grupacijama gdje god mi Bošnjaci živjeli, danas sam tu da podržim inicijativu Konakovića, zato što smatram da smo kao politički predstavnici Bošnjaka, ma gdje mi živjeli u regionu Zapadnog Balkana, u obavezi prema svom narodu da po pitanju nacionalnog identiteta, naše kulture, tradicije, religije, budemo jedinstveni i solidarni – istakla je Redžepi dodajući da se neka od bitnih pitanja za Bošnjake na Kosovu odnose na popis stanovništva, te ukidanje viznog režima.

Sevlid Hurtić, ministаr za ljudska prava i izbjeglice BiH, naglasio je značaj ovakvih okupljanja za razmatarnje svih aktulenih pitanja, dodajući da vjeruje da će se toj incijativi pridružiti i druge stranke.

- Razgovarali smo i tome da je bosanski jezik priznat u Srbiji, a nije u entitetu RS i mi ćemo pokušati da razgovaramo sa svim akterima da taj veliki problem riješimo, kao što tražimo da se riješi u nekim kantonima gdje Srbi nemaju pravo na srpski jezik, ili Hrvati na hrvatski – izdvojio je Hurtić.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković je rekao da mu je čast su ovdje došli Bošnjaci iz regije, iz zemalja iz okruženja.

- U RS-u Bošnjaci teško žive, govorio sam i kao Srebreničan da bi se test bilo kakvog bošnjačkog jedinstva mogao testirati na jedinstvu u RS, tako što bi se našli na jednom zajedničkom sastanku i dogovorili oko jednog vitalnog pitanja, a to je kandidat za načelnika Općine Srebrenica. Poražavajuće je pričati o bilo kakvom jedinstvu, a da danas imamo tri, četiri ili više kandidata koje upravo probosanske stranke predlažu – rekao je Duraković dodajući da je taj problem iznio na današnjem sastanku.

Drugi problem o kojem je govorio tiče se odnosa prema tom skupu.

- Pojedini lideri stranka su optužili ove lidere stranka koji su se okupili danas ovdje da nemaju legitimitet da prave ovakve sastanke. Žao mi je što se ovo pokušalo osujetiti, ali naša slika ovdje pokazuje da želimo nešto uraditi – dodao je Duraković.

Predsjednik Narodnog europskog saveza Nermin Ogrešević naglasio je kako u budućnosti na skup treba pozvati i člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka.

- Trnovit je put pred nama, ne možemo osuđivati one koji nisu došli, moramo raditi na tome da povežemo Bošnjake. Ako budemo strpljivi u ovom procesu mislim da možemo puno toga napraviti – naveo je Ogrešević.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo