17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

13.04.2024 / 08:19 Svijet - Drugi mandat

Kristalina Georgieva na čelu Međunarodnog monetarnog fonda još pet godina

Kristalina Georgieva na čelu Međunarodnog monetarnog fonda još pet godina
Foto: LinkedIn

Izvršni odbor MMF-a objavio je jučer da je ponovno imenovao Kristalinu Georgievu za drugi petogodišnji mandat na čelu te međunarodne financijske institucije.

To znači da će Georgieva, koja je bila jedini kandidat u utrci za lidersko mjesto Međunarodnoga monetarnog fonda, ostati na dužnosti kad joj sadašnji mandat završi 30. septembra 2024. godine.

Bugarska ekonomistkinja vodi MMF od 2019. i rekla je za AFP prošlog meseca da je na raspolaganju da nastavi da vodi tu organizaciju.

Tokom njenog mandata, MMF je pomagao zemljama koje su se suočile sa finansijskim poteškoćama tokom pandemije koronavirusa, kao i haosa izazvanog ruskom invazijom Ukrajine, posebno u Evropi.

Odluka je donesena konsenzusom, navodi MMF u saopćenju potvrđujući odluku odbora. "Duboko sam zahvalna na povjerenju i podršci Izvršnog odbora Fonda, koji predstavlja naših 190 članica, i počašćena sam što mogu nastaviti voditi MMF kao izvršna direktorica", rekla je Georgieva.

"Radujem se što ću nastaviti služiti našem članstvu, zajedno s visokoprofesionalnim i predanim osobljem MMF-a", dodala je. Georgieva, 70-godišnja Bugarka.

Prema kontroverznom, desetljećima starom sporazumu između Evrope i Sjedinjenih Država, Međunarodni monetarni fond historijski vodi Evropljanin, a Svjetsku banku američki državljanin.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo