16°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

13.04.2024 / 09:04 Svijet - Washington

Sud odbio odbaciti optužnicu protiv Hunter Bidena

Sud odbio odbaciti optužnicu protiv Hunter Bidena
Foto: CNN

Savezni sud u Delawareu je odbio odbaciti optužbe za ilegalnu nabavku i posjedovanje oružja protiv Huntera Bidena, što je jedan od dva kaznena slučaja protiv sina američkog predsjednika Joea Bidena koji je u jeku kampanje za reizbor, piše AP.

Američka okružna sutkinja Maryellen Noreika u Wilmingtonu presudila je protiv zahtjeva Huntera Bidena da se odbace dvije točke za laganje o trošenju ilegalnih narkotika pri kupnji pištolja Colt Cobra 2018. i treća tačka za ilegalno posjedovanje tog oružja.

Presuda otvara put suđenju koje bi trebalo početi 3. juna u Wilmingtonu.

Hunter Biden izjasnio se da nije kriv.

Posebni tužitelj David Weiss podigao je optužbe za ilegalno oružje u septembru.

Hunter Biden prvo je dijete nekog predsjednika na dužnosti koje je optuženo.

Prijeti mu više od 20 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

Republikanski kandidat Donald Trump, koji se nastoji vratiti na mjesto predsjednika na američkim izborima 5. novembra, suočava se s četiri vlastite kaznene optužnice.

Odvjetnici Huntera Bidena tvrde da bi optužbe za oružje trebale biti odbačene iz niza razloga, uključujući i to da je zakon prema kojem je Hunter Biden optužen vjerojatno bio neustavan nakon što je Vrhovni sud SAD-a proširio prava na oružje u presudi iz 2022. koja je postavila strože nove kriterije za utvrđivanje zakonitosti ograničenja vatrenog oružja.

Bidenov pravni tim također tvrdi da Weiss nije pravilno imenovan, da je Hunter Biden bio selektivno procesuiran i da je imao obvezujući sporazum koji ga je štitio od kaznenog progona.

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo