18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

13.04.2024 / 09:21 Svijet - Victor Manuel Rocha

Bivši američki diplomata priznao da je špijunirao za Kubance, dobio 15 godina

Bivši američki diplomata priznao da je špijunirao za Kubance, dobio 15 godina
Foto: Profimedia
Bivši američki diplomata osuđen je jučer na 15 godina zatvora nakon što je priznao da je djelovao kao agent Kube u slučaju koji je Ministarstvo pravosuđa nazvalo jednim od najdalekosežnijih i najdugotrajnijih infiltracija u visoke nivoe američke vlasti.

Victor Manuel Rocha, američki ambasador u Boliviji od 2000. do 2002., radio je za State Department od 1981. do 2002., uključujući i kao član Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće od 1994. do 1995., prema sudskim dokumentima. Priznao je krivicu po dvije optužbe, uključujući i djelovanje u svojstvu protuzakonitog stranog agenta. Optužen je u decembru, prenosi HINA.

Rocha (73) je potajno podržavao vladajuću Komunističku partiju Kube i pomagao u prikupljanju obavještajnih podataka protiv Washingtona više od četiri decenije, uključujući i tokom 20-godišnje karijere u State Departmentu, prema američkim tužiocima.

"Današnjim priznanjem krivice okončano je više od četiri decenije izdaje i prijevare gospodina Roche", rekao je David Newman, viši zvaničnik za nacionalnu sigurnost u Ministarstvu pravosuđa SAD-a, tokom konferencije za novinare u Miamiju.

"Većinu svog života gospodin Rocha je živio u laži", dodao je Newman. Rocha je priznao da je decenijama radio za Kubu i pohvalio se svojom sposobnošću da izbjegne otkrivanje ne sluteći da to govori na nizu sastanaka 2022. i 2023. s tajnim agentom FBI-ja koji se predstavio kao predstavnik vanjske obavještajne službe Kube, prema kaznenoj prijavi podnesenoj na saveznom sudu u Miamiju.

“Ono što smo učinili... ogromno je. Više od grand slama”, rekao je Rocha tajnom agentu, stoji u pritužbi. Rocha je pristao priznati krivicu u sklopu dogovora sa saveznim tužiteljima koji od njega zahtijeva da otkrije detalje svojih interakcija s kubanskom obavještajnom službom.

Ali američki zvaničnici rekli su da možda nikada neće saznati puni opseg Rochine saradnje s Havanom. Rocha je tražio položaje koji bi mu omogućili pristup osjetljivim informacijama i utjecaj na američku vanjsku politiku, prema tužiocima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo