18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

14.04.2024 / 12:22 Svijet - Googleov konkurent

DuckDuckGo nudi nove mogućnosti zaštite na internetu

DuckDuckGo nudi nove mogućnosti zaštite na internetu
Foto: Ilustracija
Mnogi korisnici interneta rado traže nove pretraživače kako bi zamijenili Google, a jedan od najpopularnijih je DuckDuckGo. Simpatičnog naziva, besplatan i navodno vrlo siguran i privatan, ovaj je pretraživač brzo postao popularan, a sad je predstavio i novu plaćenu uslugu Privacy Pro koja bi trebala pomoći korisnicima da poboljšaju svoju sigurnost na internetu.

Usluga uključuje VPN, uslugu uklanjanja ličnih informacija i pomoć u slučaju krađe identiteta, a cijena je 9,99 američkih dolara (oko 9 eura). Usluge bi bile dostupne uz korištenje DuckDuckGo browsera.

VPN garantuje dodatnu zaštitu online, a DuckDuckGo tvrdi kako je njihov VPN brz i jednostavan za korištenje. Nećete morati instalirati posebnu aplikaciju, već će VPN biti uključen u DuckDuckGo browser. Garantuju kako pružatelj internetskih usluga neće vidjeti šta radite na internetu.
 
Kažu da koriste VPN poslužitelje u SAD-u, Kanadi i Evropi, te da u budućnosti možemo očekivati više poslužitelja. Radi brzine interneta, korisnici će se automatski povezati s poslužiteljem najbližim trenutnoj lokaciji.

Kaže se da internet sve pameti, a DuckDuckGo stoga nudi uslugu uklanjanja vaših ličnih informacija s web stranica. DuckDuckGo sam pretražuje internet u potrazi za ličnim podacima za koje možda niste niti znali da postoje negdje na internetu, te traži njihovo uklanjanje umjesto vas.

Ovu su ponudu mnogi očekivali budući da je kompanija još 2022. kupila Removaly, kompaniju koja je nudila usluge uklanjanja ličnih informacija. Mnogi korisnici interneta svoje su informacije unijeli prilikom jednokratnih online kupovina na koje su već zaboravili, a upravo su zato usluge koje traže vaše informacije postale popularne.

Ono čega se mnogi pribojavaju je krađa identiteta. U slučaju da se to dogodi, DuckDuckGo pretplatnicima nudi uslugu povrata ukradenog identiteta. Uslugu nude u saradnji s Iris Powered by Generali koji su specijalizovani upravo za ovaj problem. Kažu da će za vas zamrznuti vaše bankovne račune, pomoći će vam vratiti identifikacione dokumente, pomoći vam novčano na nekoliko načina i drugo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo