17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

15.04.2024 / 13:32 Politika - Mostar

Čović: Imamo jasan stav o Srebrenici, besmislena rasprava o zakonima Schmidta

Čović: Imamo jasan stav o Srebrenici, besmislena rasprava o zakonima Schmidta
Foto: Arhiva / PIXSELL
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obratio se javnosti nakon sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora HDZ-a.

Komentarisao je Rezoluciju u Srebrenici koja će se drugog maja naći na dnevnom redu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sastanak koalicije na državnom nivou, tehničke izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, ali i Međunarodni sajam privrede.

"Mi imamo vrlo jasan stav o Srebrenici - nemamo dvojbi kada je u pitanju genocid u Srebrenici i šta se tamo desilo", kategoričan je Čović.

"Mene niko nije zvao na taj sastanak. Nama treba parlamentarna aktivnost i u Domu naroda i u zajedničkom domu. Moramo preuzeti odgovornost da se oko nekih stvari ne slažemo, moguće je da napravimo sastanke bilateralne, ali nemamo vremena, jer se posljedice globalnih problema vide i ovdje. Uvjeren sam da i ova koalicija ima obavezu, jako puno je toga ostalo, a onda ćemo vidjeti kad je to spremno i za Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu", naveo je Čović.

Potom se osvrnuo i na nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona od strane Schmidta.

"Raspravljati o zakonima koje donosi visoki predstavnik je besmisleno. Da bi raspravljati o tim zakonima moraju biti prvo donijeti u parlamentarnoj proceduri. Vjerujem da nas i dalje ima dovoljno da proces vodimo u pravome smjeru", kazao je te dodao kako smatra da će biti nemoguće stvoriti ambijent za usvajanje Schmidtovog zakona.

"Mi mislimo da ono što smo predložili u tehničkim izmjenama ima dovoljno prostora da promijenimo. Mislim da imamo dovoljno prostora za Zakon o Sudu BiH i Izborni zakon BiH."

Također, istakao je želju za stvaranjem prijateljskog ambijenta uoči održavanja Međunarodnog sajma privrede.

"Večera je uvijek je bila prigoda uoči održavanja sajma. Bit će sigurno predstavnici vlasti Srbije - gospodin Vučić, EU - Lajčak, Sattler, zatim predsjednica Federacije... Napravit ćemo na destinaciji koju smo do sada pravili. Gospodin Plenković će stići ili večeras kasno ili rano ujutro. Mostar dobija ono što želimo - naravno, domaćini će biti i premijer županije i gradonačelnik Mostara Mario Kordić."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo