18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C

17.04.2024 / 09:53 BiH - Rezultat istražianja

Fond za humanitarno pravo podnio krivične prijave za zločine u Kalesiji i Vlasenici

Fond za humanitarno pravo podnio krivične prijave za zločine u Kalesiji i Vlasenici
Logor “Sušica” u Vlasenici. Foto: BIRN BiH

Fond za humanitarno pravo (FHP) podnio je srbijanskom Javnom tužilaštvu za ratne zločine krivične prijave protiv Slobodana Pajića i Vlastimira Bećarevića, nekadašnjih oficira Prve birčanske pješadijske brigade Vojske RS (VRS), zbog osnovane sumnje da su naredili ili izvršili ratne zločine na području Vlasenice i Kalesije u maju i junu 1992. godine.

Iz Fonda su saopćili kako su te krivične prijave rezultat istraživanja ove organizacije o ratnim zločinima koji su počinjeni u zoni odgovornosti Prve birčanske brigade pod komandom Svetozara Andrića, a rezultati istraživanja predstavljeni su početkom ove godine.

Prema Fondu, Prva birčanska brigada, formirana u maju 1992. godine, učestvovala je u protjerivanju nesrpskog stanovništva iz općina Zvornik, Vlasenica i Kalesija, ubistvima civila prilikom zauzimanja teritorija te u paljenju i uništavanju sela.

U saopćenju se navodi da je Pajić bio komandant Četvrtog pješadijskog bataljona "Vlasenica" Prve birčanske brigade, u čijoj zoni odgovornosti je bila ova općina, a da su pripadnici tog bataljona s vodom specijalne policije krajem maja i tokom juna 1992. izvršili više napada na nesrpsko civilno stanovništvo. Tom prilikom, kako se navodi, ubijeno je najmanje 20 Bošnjaka, a žene, djeca i starci su protjerivani ili zatvarani u zatočeničke objekte.

"Krivičnom prijavom protiv Slobodana Pajića obuhvaćena je i njegova uloga u organizaciji stražarske službe i uslova zatočenja unutar logora 'Sušica'", stoji u saopćenju, gdje se navodi i da je "Sušica" osnovana po naređenju Andrića krajem maja 1992. godine i da je kroz ovaj logor prošlo između 2.000 i 2.500 uglavnom civila, dok ih je najmanje 160 ubijeno ili preminulo od posljedica premlaćivanja.

Analizirajući presude Haškog tribunala, Detektor je u bazi "Sudski utvrđene činjenice o ratu BiH" objavio, između ostalog, kako su zatočenici u "Sušici" podvrgavani svim vrstama maltretiranja, uključujući česta premlaćivanja i ubadanja nožem.

Fond navodi kako su pod komandom Bećarevića pripadnici Prvog pješadijskog bataljona "Osmaci" Prve birčanske brigade, izvršavajući Andrićeva naređenja od 26. maja 1992. godine, napali više mjesta u Kalesiji, uključujući Šeher i Like, odakle su protjerali žene i djecu, dok su muškarce zatvorili u nekoliko zatočeničkih objekata, gdje su ih stražari tukli, matretirali i držali u nehumanim uslovima.

"Do danas, nijedan visokorangirani oficir Prve birčanske pješadijske brigade niti Istočnobosanskog korpusa VRS-a nije odgovarao za opisane zločine. Protiv Svetozara Andrića, komandanta Prve birčanske pješadijske brigade, FHP je još 2018. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine, ali se predmet i dalje nalazi u fazi istrage", navode iz Fonda.

Također je navedeno da je uz krivične prijave Fond dostavio preko 30 dokaza, među kojima su izjave svjedoka i preživjelih, kao i vojni i policijski dokumenti koji su kao dokazni predmeti prihvaćeni pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i pred Sudom BiH, prenosi Detektor.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo