15°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

17.04.2024 / 10:11 Svijet - Pentagon

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci

Ministri odbrane SAD-a i Kine održali prve razgovore u 18 mjeseci
Lloyd Austin / Agencije
Američki ministar odbrane Lloyd Austin razgovarao je s kineskim ministrom odbrane Dong Junom u prvom takvom angažmanu u gotovo 18 mjeseci.

U video razgovoru, čelnici odbrane dvije supersile su iznijeli svoje stavove o "odbrambenim odnosima i regionalnim i globalnim sigurnosnim pitanjima", navodi se u saopćenju Pentagona.

Razgovor je došao nakon što su američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping prošle godine nastavili direktne vojne pregovore u nastojanju da upravljaju rastućim tenzijama u regiji, posebno oko Tajvana i drugih kineskih teritorijalnih pretenzija u Južnom kineskom moru.

- Sekretar Austin je naglasio važnost nastavka otvaranja linija vojne komunikacije između Sjedinjenih Država i NRK-a - navodi se u saopćenju koje se odnosi na Narodnu Republiku Kinu.

Austin je također "naglasio važnost poštivanja slobode plovidbe na otvorenom moru zajamčenu međunarodnim pravom, posebno u Južnom kineskom moru", i "ponovio da će Sjedinjene Države nastaviti letjeti, ploviti i djelovati - sigurno i odgovorno - gdje god to međunarodni zakon dozvoljava".

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Dong iskoristio sastanak da pozove dvije zemlje da istraže načine za "postepeno akumuliranje međusobnog povjerenja" i "slaganje" izgradnjom pragmatičnih i kooperativnih odnosa između njihovih vojski, zasnovanih na "nekonfliktnosti" i "nekonfrontacija."

Prema informacijama iz Pekinga, Dong je rekao Austinu da je "vojna sfera ključ ... za stabilizaciju razvoja odnosa i sprečavanje velikih kriza".

Ipak, Dong je također upozorio SAD da se ne miješaju u ciljeve Kine u vezi s Tajvanom i da poštuju teritorijalne pretenzije Pekinga u Južnom kineskom moru.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo