17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 10:14 BiH - Postignut dogovor

ZDK: Značajno poboljšanje odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama

ZDK: Značajno poboljšanje odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama
Foto: Ilustracija
Postignut je dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a.

Naime, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija i predsjednici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH te Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, Selvedin Šatorović i Đevad Hadžić, postigli su dogovor o potrebi donošenja novih Pedagoških standarda za osnovnu školu i Pedagoških standarda za srednju školu.

Na sastanku u sjedištu ovog ministarstva postignut je dogovor o smanjenju broja učenika u redovnim odjeljenjima u osnovnim i srednjim školama na području ovog kantona, tako da je minimalan broj učenika sa 16 smanjen na 14, optimalan sa 24 na 20, a maksimalan sa 31 na 26 učenika, od školske 2024/2025. godine.

"Važnost društvene i pedagoške uloge škole, kao i stalne promjene u društvu u kojem živimo, nalažu nam da upravo, kroz kvalitetan i konstruktivan dijalog sa socijalnim partnerima, stvaramo što bolje uslove za razvoj i unapređivanje odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području našeg kantona, a sve u najboljem interesu učenika i radnika škola", rekao je resorni ministar Mirza Mušija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo