18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C

17.04.2024 / 11:14 BiH - Kordić i Vuković

Potpisan Memorandum o prijateljstvu i saradnji Mostara i Nikšića

Potpisan Memorandum o prijateljstvu i saradnji Mostara i Nikšića
Foto: FENA

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Skupštine Općine Nikšić Nemanja Vuković potpisali su u srijedu u Mostaru Memorandum o prijateljstvu i saradnji, koji ima za cilj unaprijediti prijateljske odnose, posebno na području privrede, kulture, turizma, obrazovanja i sporta.

Tom prilikom Kordić je kazao kako je današnje potpisivanje Memoranduma prvi korak u intenziviranju dosadašnje saradnje između Mostara i Nikšića, koji će, kako se nada, rezultirati bratimljenjem dva grada.

Po Kordićevim riječima, Grad Mostar već odavno ima poprilično dobru saradnju u raznim segmentima sa svim crnogorskim općinama.

- U prošlosti smo jako puno sarađivali s Kotorom, Barom, Herceg Novim i općinama u Crnoj Gori. Zadnje tri godine smo intenzivirali saradnju s gradovima u okruženju kroz različite trilateralne projekte iz IPA fondova i tu nam je pomoglo partnerstvo i saradnja s gradovima iz Republike Hrvatske, kao predstavnice EU, i Crne Gore koja je na putu ka EU - kazao je Kordić.

Današnje potpisivanje Memoranduma samo je jedan nastavak bolje i intenzivnije saradnje na različitim projektima privlačenja sredstava iz EU i tu će nam sigurno Nikšić kao partner jako puno značiti, poručio je Kordić

U izjavi medijima Vuković je kazao kako je današnje potpisivanje Memoranduma temelj za stvaranje budućih veza i poveznica gdje ''možemo zajedno osim građenja prijateljstva i mostova, sarađivati na projektima, na kulturnoj i privrednoj razmjeni odnosno možemo sarađivati na više polja jer Mostar i Nikšić imaju dosta sličnosti''.

Vuković također smatra kako će ovaj Memorandum biti dobra polazna osnova za uspostavljanje dobre i kvalitetne saradnje između Mostara i Nikšića, a najavio je da će u najskorijem roku inicirati sporazum o bratimljenju.

Naveo je kako su u proteklom periodu uložili dosta truda i vremena na stvaranje saradnje s gradovima u regiji. Pa je tako istaknuo kako imaju jako dobru saradnju s Trebinjem, Istočnim Sarajevom, Bilećom i Zenicom, kao i gradovima i općinama u regiji.

- Siguran sam da će i saradnja s Gradom Mostarom biti na korist svih građana Mostara i Nikšića i da ćemo kroz projekte uticati na poboljšanje kvalitete života naših građan – poručio je Vuković.


(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo