17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

17.04.2024 / 12:08 Regija - Podgorica

Uhapšena direktorica Agencije za spriječavanje korupcije Crne Gore

Uhapšena direktorica Agencije za spriječavanje korupcije Crne Gore
Foto: RTCG

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za spriiječavanje korupcije Crne Gore u kojoj vrše pretres. Portalu RTCG je ranije danas iz više izvora saopšteno da je uhapšena direktorica Agencije za spriječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović, međutim, ona je još u zgradi i prisustvuje pretresu.

U međuvremenu službenici SPO izašli su sa Perovićevom i njenim advokatom iz zgrade ASK-a kako bi pretresli njen službeni automobil. Nakon pretresa, vratili su se u službene prostorije Agencije.

Više detalja za sada nije poznato. Očekuje se zvanično saopštenje.

Budžetska inspekcija kontrolisala je Agenciju u sklopu godišnjeg plana, a nalaz je objavljen 22. marta. Ministarstvo finansija je tada nalaz inspekcije uputio je Specijalnom državnom tužilaštvu koje je na osnovu dostavljene dokumentacije formiralo krivični predmet, prenosi RTCG.

Tada su iz inspekcije upozorili na to da je Perović tokom 2023. godine pisala sebi prekovremeni rad i varijabile, za šta je primila gotovo 13.500 evra što je, utvrdili su iz Budžetske inspekcije, suprotno Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

Prema prvom nalazu, dirketorica Agencije je prošle godine radila čak 310 sati prekovremeno, za šta je sebi potpisala iznos od 5.212,10 evra, a dežurala je i u dane praznika - 22. i 23. maja i 13. i 14. jula prošle godine, za šta je sebi uplatila dnevnice u iznosu od 536,78 evra.

Dodatnih više od 8.700 evra inkasirala je za rad u Radnoj grupi za utvrđivanje liste javnih funkcionera.

Prema podacima iz zapisnika inspekcije, Perović je za period od januara do juna prošle godine članovima bivšeg Savjeta uplatila na račun zarada najmanje 10.000 evra više u odnosu na ono što je propisano zakonom.

"Utvrđeno je da nisu primijenjene odredbe člana 31 stav 6 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Rješenje o zaradi donosi radno tijelo koje ih je izabralo, postavilo...", stoji pored ostalog u zapisniku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo