17°C
Mostar 23°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 14:20 Svijet - Dubai

U toku otklanjanje posljedica historijskih padavina

U toku otklanjanje posljedica historijskih padavina
Foto: FB

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/ pokušavaju da otklone posljedice najobilnije kiše koja je pala u historiji ove zemlje.

Poplava izazvana kišom zahvatila je, između ostalog, i Međunarodni aerodrom u Dubaiju, koji je među najprometnijim na svijetu.

Državni mediji nazvali su jučerašnje padavine "historijskim događajem koji je nadmašio sve što je dokumentovano od početka prikupljanja podataka 1949. godine".

Agencija AP navodi da bi jedan od razloga obilnih padavina moglo da bude i "zasjemenjavanje oblaka" tokom kojih nekoliko manjih aviona prolazi kroz oblake i spaljuje posebne baklje sa solju koje pojačavaju mogućnost pojave kiše.

Prema navodima medija, meteorolozi iz Nacionalnog centra za meteorologiju izjavili su da je prije početka kiše bilo obavljeno šest ili sedam letova za zasjemenjavanje oblaka.

Kiša je počela da pada u kasnijim časovima u ponedjeljak, 15. aprila, i oluja je dobila na intenzitetu juče oko 09.00 sati. Kiša je nastavila da pada tokom cijelog dana. Do kraja jučerašnjeg dana palo je 142 litra kiše po metru kvadratnom.

Vlasti Emirata angažovale su velike cisterne za ispumpavanje vode sa ulica i auto-puteva, a većina škola danas je zatvorena.

Službenicima je preporučeno da rade od kuće.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo