19°C
Mostar 25°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 16:20 Regija - 11. saziv Sabora

Niz problema u Hrvatskoj: Namještanje kutija, nemogućnost glasanja...

Niz problema u Hrvatskoj: Namještanje kutija, nemogućnost glasanja...
Foto: HINA
Bira se 11. saziv Hrvatskog sabora. Građani se susreću s nizom problema prilikom pokušaja da iskoriste svoje biračko pravo.

Više osoba nije mogli glasati iako imaju važeći pasoš ili vozačku. Ubrzo su iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavili da svi oni koji nemaju važeću ličnu nisu na zaključenim biračkim popisima koji su dostavljeni na biračka mjesta. Zbog toga prije glasanja moraju izvaditi tzv. plavu potvrdu i s njom doći na glasanje.

U međuvremenu, Gong je objavio kako je primio pritužbe građana koji imaju važeće lične karte, ali se njihova imena ne nalaze na izvadcima iz popisa birača te su i oni upućeni izvaditi plave potvrde. Gong poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo pravosuđa i uprave da hitno ispitaju ovaj problem jer se radi o potencijalnom ugrožavanju biračkog prava.
 
Na društvenim mrežama pojavila se snimka na kojoj se vidi Dubravko Šimenc, poznati HDZ-ovac, kako na jednom biračkom mjestu u Zagrebu namješta glasačku kutiju.

Članica DIP-a Ivana Belec potvrdila je kako je DIP intervenisao zbog prigovora da su anketari koji provode ispitivanja za izlazne ankete sa svojom opremom postavljeni preblizu biračkim mjestima. To je bio slučaj na dosta mjesta, DIP ih je zamolio da se udalje na primjerenu udaljenost, objasnila je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo