17°C
Mostar 24°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

17.04.2024 / 18:47 BiH - Istočno Sarajevo

Lideri vladajuće koalicije: Novi Izborni zakon u narednih 10 dana

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu održao sastanak sa koalicionim partnerima na državnom niovu, predstavnicima Trojke, predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom Narodne skupštine RS Nenadom Stevandićem, nakon kojeg je većina aktera zaključila da Izborni zakon treba uputiti u parlamentarnu proceduru s ciljem da se odblokira put BiH ka Evropskoj uniji odnosno izađe iz krize u koju su zapali nakon otvaranja pregovora sa EU.

- Svima je žao što je došlo do zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača. Došli smo u situaciju u kojoj se traži rješenje. Smatram da lokalni ljudi treba da, a većina se slaže, rješavaju ova pitanja. Spremni smo da pokušamo u narednih par dana da uputimo Izborni zakon na odlučivanje u Parlamentarnu skupštinu BiH, te da vidimo na koji način ponovo možemo da deblokiramo evropski put – naglasio je Dodik.

Podsjetio je da su u vezi izmjena Izbornog zakona radile tehničke grupe koje su postigle visok stepen usaglašenosti.

- Sada ostaju ova teška pitanja. Pozicija Centralne izborne komisije BiH treba da bude riješena i ostaje ovo ustavno pitanje - izbori za članove Predsjedništva BiH. Ne želim da se izvlačim iz toga, ali to je pitanje koje treba da riješe partneri u Federaciji BiH. Mislim da je najbolje rješenje donošenje novog Izbornog zakona koji bi riješio sva pitanja – istakao je Dodik.

Federalni premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izrazio je žaljenje što je zaustavljen početni zamah koji je napravljen navodeći da je nakon otvaranja pregovora došlo do zastoja, te je blokiran rad parlamenta, kao i Vijeća ministara BiH.

- Ovaj današnji sastanak je završen na način da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na EU put. Moramo deblokirati taj proces i okrenuti se ka rješavanju pitanja. I ono što smo dosad postizali je da zajedničkim dogovorom dođemo do zakonskih rješenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta – konstatovao je Nikšić.

Po njegovim riječima, u parlamentarnu proceduru biti će upućen Izborni zakon BiH koji će biti dogovor lokalnih vlasti.

U tom pogledu ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kaže da treba učiniti maksimum da se dođe do dokumenta o Izbornom zakonu koji bi bio produkt domaćih političara.

Današnji sastanak Konaković je ocijenio veoma teškim s obzirom na to da još uvijek postoje suprotni stavovi po različitim pitanjima.

- Međutim, još uvijek imamo svijest da domaći politički akteri moraju učiniti maksimum napora da se riješe ova aktuelna pitanja. Izborni zakon je jedan od najaktuelnijih, ali i druga koja nam stoje na stolu - kazao je Konaković.

Generalno je mišljenja da je danas drugačiji ambijent u Bosni i Hercegovini jer se "domaći akteri uspjevaju dogovoriti oko veoma teških pitanja".

- Zaslužili smo tu vrstu nagrade, da se vrijedi dogovarati, zvaničnim stavom Brisela, da BiH ulazi u taj voz koji vodi ka evropskim integracijama – izjavio je Konaković.

Najavio je da je sutra sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi trebalo, "na tragu ovih današnjih razgovora, pokušati naći jedan zaključak ili rješenje – da se učini veliki napor da u nekom kratkom roku, sedam do deset dana, prije raspisivanja izbora ima dokument koji će biti produkt dogovora domaćih političara".

- Prije nekoliko dana kolega Nikšić, Dodik i ja smo zaključili da se trebamo sastati i naći rješenje iz situacije koja je nastala. Rješenje je da do idućeg petka usvojimo Izborni zakon u državnom parlamentu. Time bi riješili suštinu problema koje danas imamo u normalnom našem funkcioniranju – kazao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Nakon današnjeg sastanka predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao da Republika Srpska ne zavisi od mentorisanja bilo kakvog čovjeka sa strane, jer se uvijek držala dogovora i da je na bazi toga dobijen evropski put, ali je odmah poslije toga razvaljen stranim intervencionizmom.

Poručio je da će sutra u Narodnoj skupštini RS biti usvojen Izborni zakon Republike Srpske.

- Ostavićemo dovoljno vremena kolegama iz Federacije BiH da u kontaktu sa faktorom iz Republike Srpske vidimo da li možemo naći zajednički sadržilac koji će onemogućiti intervencionizam, napraviti izborni zakon po volji građana BiH, provesti izbore – naveo je Stevandić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo