8°C
Mostar 15°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 11°C

18.04.2024 / 07:00 Svijet - New Delhi

Kako izgledaju izbori u državi od 1,43 milijarde stanovnika i 2.400 stranaka

Kako izgledaju izbori u državi od 1,43 milijarde stanovnika i 2.400 stranaka

Indija, najmnogoljudnija zemlja na svijetu na pragu je izbora koji će početi 19. aprila i trajaće sve do 1. juna. Pravo glasa na ovim izborima ima čak 968 miliona ljudi, a kako bi sve proteklo bezbjedno glasaće se u sedam faza.

Prvi dan izbora biće 19. aprila, zatim 26. aprila pa 7. maja, a dalje će se nastaviti 13. maja, 20. maja, 25. maja i posljednji dan izbora biće 1. juna. Prema dogovoru, svi glasovi će se brojati isti dan, i to 4. juna, a zanimljivo je da će isti dan biti i saopšteni rezultati izbora s tim da je planirano da kompletan izborni proces bude završen do 6. juna.

Od ukupno 968 miliona ljudi sa pravom glasa 497 miliona su muškarci, a 471 milon su žene, međutim one već tradicionalno, u većem procentu izlaze na izbore, a zbog čega je dobar dio kampanje bio usmjeren na njih. Kada je riječ o brojkama izborna komisija Indije angažovaće oko 15 miliona javnih službenika.

Na izborima za Lok Sabhu, odnosno Donji dom parlamenta učestvovaće gotovo 2.400 stranaka, koje će se boriti za ukupno 543 mjesta. Za formiranje vlasti, odnosno većinu neophodno je 272 mjesta, i ako je suditi po anketama i istraživanja, aktuelni premijer Modi (73) mogao bi osvojiti i treći mandat. Pobijedi li, Modi bi postao tek drugi premijer nakon Javaharla Nehrua, indijskog premijera koji je osvojio tri mandata zaredom, a koji je heroj nezavisnosti Indije.

Njemu i njegovoj stranci Bhartiya Janata (BJT) suprostaviće se savez od dvadesetak opozicionih stranaka predvođenih glavnom opozicionom strankom Kongres. Ta koalicija se naziva INDIA, a zanimljivo je i da je Kongres Indijom vladao 54 od ukupno 76 godina od nezavisnosti od Britanije 1947. godine. Njihov glavni lider je Rahul Gandi, a stranka Kongres nalazi se na rekordno niskom nivou.

Na prehtodnim izborima, stranka premijera Modija osvojila je 303 poslanička mjesta, a opozicioni indijski nacionalni kongres 52 mjesta.

Kao što smo već naveli, izbori će se održavati u šest faza. Za glasanje se koriste mašine koje su uvedene još 1982. godine, a na predstojećim izborima biće korišteno čak 5,5 miliona takvih uređaja na oko milion biračkih mjesta. Birači glasaju pritiskom na taster pored imena kandidata i simbola stranke.

Prema instrukcijama indijske izborne komisije birališta bi trebala biti unutar dva kilometra od svakog birača, a izborni zvaničnici njih oko 15 miliona vrlo često moraju danima putovati do udaljenih krajeva ili se penjati po nepristupačnim brdima kako bi omogućili svima da daju svoj glas. U jednom slučaju, kako navode pojedini mediji, zvaničnici će putovati kroz džunglu u zapadnoj saveznoj državi Gudžarat kako bi došli do jednog jedinog birača.

Kao i svake izbore do sada, velika pažnja tokom izbornog perioda posvećuje se bezbjednosti. Tako je i ovaj put, gdje policija već danima patrolira po ulicama, pretresa vozila i čuva javni red i mir, prenose Nezavisne.

Na prošlim izborima 2019. godine izbili su nasilni sukobi u istorčnoj državi Zapadni Bengal. U tom periodu došlo je do sukoba između Modijevih pristalica i pristalica Tirnamul kongresne partije, a desile su se i eksplozcije nekoliko bombi iz "kućne radionosti". Zapdni Bengal bira 42 poslanika, što ga čini trećim po redu najbitnijim državom na izborima.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo