17°C
Mostar 22°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 17°C

18.04.2024 / 12:00 Politika - Sjednica NSRS

Žestok okršaj Salkića sa Stevandićem: 'Prijetite, je li!'

Žestok okršaj Salkića sa Stevandićem: 'Prijetite, je li!'
Foto: Vijesti.ba

Trinaesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske počela je danas u 10.40 sati.

Narodni poslanik Ramiz Salkić kazao je u svom obraćanju da nije prihvatljiv sramni "Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine", koji je prva tačka sjednice.

"Izvještaj pokušava da uvede revizionizam i da negira sudske presude, dokazane, utvrđene van razumne sumnje", kazao je Salkić.

"Da nema negiranja genocida, danas se o ovome ne bi ni govorilo, osim udruženja. Upravo vi ovu temu držite u javnom prostoru i fokusirate međunarodnu i domaću pažnju na ovu temu. Proces veličanja genocida, završna faza genocida, proizveo je sve ove rezolucije", kazao je Salkić i dodao da nakon rezolucije Evropskog parlamenta, američkog Kongresa, britanskog parlamenta, a sada smo došli do rezolucije UN-a.

"Oni koji zagovaraju negiranje sudskih dokazanih i presuđenih činjenica, kao što su oni koji su počinili genocid učinili historijsku nepravdu srpskom narodu, stavili historijski teret na njihova pleća, vi koji danas ne prihvatate individualnu odgovornost u smislu ovih presuda, opterećujete buduće generacije srpskog naroda sa kolektivnom odgovornošću. Mi ne govorimo nikada o kolektivnoj odgovornosti", kazao je Salkić nakon čega ga je Stevandić prekinuo.

"Vratiću vam vrijeme, ovdje možete govoriti šta hoćete, samo u NSRS se može slobodno govorite, ali upravo ste izgovorili da mi ne prihvatamo individualnu odgovornost. Uzmite stenogram i povucite tu riječ. Naša individualna odgovornost ne postoji. To je velika uvreda za sve nas. Vaša je prilika da se izvinite, nastavite vratiću vam vrijeme", kazao je Stevandić, a onda je Salkić nastavio:

"Vaše je da prihvatite da su odgovorni za genocid ovi koji su presuđeni. A to šta vi hoćete da kažete šta sam ja kazao, to je vaš problem", kazao je Salkić.

Potom je Stevandić prekinuo Salkića, izrekao mu opomenu.

"Ima stenogram. Korektan čovjek vidi šta je rekao, ima pravo na lapsus. Vi ste spomenuli našu kolektivnu odgovornost, ja sam vam sugerisao. Vi sad hoćete to da preskočite. Ne tražim od vas izvinjenje. Nakon opomene ću poduzeti druge mjere, jer kršite poslovnik i vrijeđate narodne poslanike. Sloboda i demokratsko opredjeljenje da vas pustimo da govorite ne znači da možemo da pustimo da nas vrijeđate" rekao je Stevandić.

"Uzeli ste mi minut i po", rekao je Salkić.

"Uzeo sam vam tačno 52 sekunde", rekao je Stevandić.

"Vratite mi tačno 52 sekunde", rekao je Salkić.

"Moje je ustavno pravo da ovdje budem i govorim ono što mislim i osjećam. Koristim svojih 10 minuta kako mislim da trebam. Nećete mi vi govoriti šta da pričam, šta da mislim i kako da mislim. Sve što govorim ja sam gospodine Stevandić osjetio na svojoj koži i na svojoj porodici. Nemojte mi vi ovdje držati pridiku kako da se ponašam. Šta to prijetite je li ?!", kazao je Salkić.

Stevandić ga je pozvao da ne "ulazi u lične obračun".

"Vi ste ušli, ne ja. Kad sam rekao individualna odgovornost, nisam mislio na srpski narod. Prihvatite ove presude i sve je uredu. Vi nećete da prihvatite individualnu odgovornost ovih zločinaca, hoćete da držite vaš narod zarobljen u strahu kako bi nastavili svoju politiku i ostvarivati neostvarene ratne ciljeve. To je suština problema. Nemojte očekivati da mi prihvatimo to što vi ponavljate neistine i laži godinama. To nije istina. Istina jeste ono što je presuđeno", kazao je Salkić nakon čega mu je isteklo vrijeme za obraćanje.

"Istina je da se vi ne znate izviniti kad izreknete neku uvredu. Sjednite, gospodine Salkiću. Sjednite!"; povisio je ton Stevandić, a nakon Salkića za govornicu je izašao entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Usvojeni dnevni red Trinaeste posebne sjednice:

1. Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine;
2. Prijedlog odluke o sastavu delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska;
3. Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku;
4. Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika;
5. Prijedlog zakona o imunitetu Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika;
6. Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske danas je, u skladu sa Poslovnikom Narodne skupštine, prije početka Trinaeste posebne sjednice, odlučio da Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske – prijedlog narodnih poslanika, umjesto 4. bude razmatran kao 6. tačka dnevnog reda.

Kolegijum je, takođe, odlučio da se narodni poslanici odmah po obavljenoj raspravi izjasne o tačkama dnevnog reda: 1. Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine i 2. Prijedlog odluke o sastavu delegacije Narodne skupštine Republike Srpske u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska.

O ostalim tačkama dnevnog reda Trinaeste posebne sjednice narodni poslanici će se izjasniti nakon što ih apsolviraju.

Trinaesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, u skladu sa članom 74 Ustava Republike Srpske, članom 170 stav 1 i članom 171 Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, sazvana je na zahtjev narodnih poslanika i Vlade Republike Srpske.
Na zahtjev Vlade Republike Srpske, u skladu sa članom 170 stav 1 Poslovnika Narodne skupštine Republike Srpske, na dnevni red Trinaeste posebne sjednice uvrštena je tačka: Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku.

Trinaestoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman, kao i drugi gosti.

Na početku sjednice minutom ćutanja odata je počast žrtvama svih naroda u srebreničkoj regiji i Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo