10°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

18.04.2024 / 13:12 Politika - Parlament BiH

Vulić: Nema pregovora s EU bez suspendovanja Schmidtove odluke

Vulić: Nema pregovora s EU bez suspendovanja Schmidtove odluke
Foto: Arhiva
U Sarajevu je nastavljena hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH).

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, a na dnevnom redu je jedna tačka „razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine - ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH".

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić rekla je da se nada da će Predstavnički dom razmotriti i zaključke proizašle iz rasprave.

- Zbog uticaja stranog faktora smo suočeni sa pokušajima supstitucije Parlamentarne skupštine i njene ustavno-zakonodavne uloge, što smatramo opasnim i neprihvatljivim te da u skladu s tim usvojimo stav, rekla je Vulić.

Ona je rekla da Schmidt nema validnu legitimaciju.

- Sve i da ima, a nema, sve da je visoki predstavnik, a nije, on nema pravo da donosi i nameće zakone. Toga nema u Ustavu. Ključno je pitanje da li 57 članova Parlamentarne skupštine BIH želi da sjedi i gleda. Da li je BIH demokratska država, koja ima suverenitet i teritorijalni integritet, ako pojedinac ima veća prava? Schmidt ugrožava osnovne postulate BIH i evropski put BIH , rekla je Vulić.

Ona je rekla da otvaranja pregovora sa EU nema bez suspendovanja Schmidtove odluke i donošenje izbornog zakona u Parlamentarnoj skupštini BIH.

Podsjetimo, sa jučerašnjeg sastanka političkih partnera koji čine vlast na državnom nivou, koji je održan u Istočnom Sarajevu, poručeno je da će narednih dana pokušati da upute Izborni zakon BiH na odlučivanje u PSBiH i da na taj način ponovo deblokiraju evropski put BiH.

U Banja Luci bi danas Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici, između ostalog, trebala raspravljati o entitetskom izbornom zakonu, a za poslijepodne je zakazan veliki narodni miting.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo