16°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 14°C
Bihać 13°C

18.04.2024 / 13:39 Politika - NSRS

Vučinić: Danas Srebrenica pustinja i kasaba u kojoj zanoći manje od 2.000 ljudi

Vučinić: Danas Srebrenica pustinja i kasaba u kojoj zanoći manje od 2.000 ljudi
Foto: FENA

Šef poslaničkog kluba Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS Igor Crnadak izjavio je da sa današnje rasprave o Srebrenici treba da proistekne poruka da je neophodno na ratna dešavanja staviti tačku i okrenuti se budućnosti.

- Ne želim da pričam ni o kakvim brojkama, niti koliko je bilo mrtvih, ni na jednoj strani. Za mene je ovo izuzetno teška i mučna tema, a onaj ko je pokrenuo priču o rezuluciji o Srebrenici u UN-u želi u BiH samo nestabilnost i tenzije - istakao je Crnadak, obrativši se na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a.

Po njegovom mišljenju, krajnje je vrijeme da se svi politički akteri u BiH okrenu budućnosti zbog svih koji u njoj žive i generacija koje dolaze.

Slično mšljenje ima i narodni poslanik sa Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić.

– Trudim se da u mom političkom fokusu ne budu ovakve teme, jer sam rođen četiri godine poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međutim, znam kakvo je stanje u Srebrenici sada, 30 godina poslije svega – istakao je Vučinić.

Činjenica je da je danas Srebrenica, kako tvrdi, pustinja i kasaba u kojoj zanoći “manje od 2.000 ljudi”.

– Nemaju apoteku, nemaju mesnicu. Prošle godine kada je otvorena pekara, to je bilo pravo čudo. Pa, gdje je otišlo tih oko 500 milona KM koje su stigle u BiH kao donacije za Srebrenicu – upitao je Vučinić.

Narodni poslanici u NSRS na današnoj posebnoj sjednici trenutno raspravljaju o "zaključnom izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo