17°C
Mostar 21°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

18.04.2024 / 15:39 Svijet - Madrid

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata
Foto: FENA

Dvojica krijumčara ljudima osuđeni su na po devet godina zatvora zbog smrti četvorice marokanskih migranata koji su se udavili nakon što su bili prisiljeni iskočiti iz čamca prošle godine u blizini španske enklave Ceuta u sjevernoj Africi, saopćili su tužioci četvrtak.

Tužilaštvo u Ceuti saopćilo je da su kazne izrečene bez suđenja nakon što je s dvojicom ljudi postignut dogovor o priznanju krivice.

Ured je saopćio da je dvojac - jedan iz Ceute i drugi stanovnik Maroka - pokupio devet mladića u sportskom čamcu u Maroku u januaru 2023. s namjerom da ih ilegalno odveze na teritoriju Španije.

Kako su vjetrovi postajali sve jači dok su se približavali lučkom gradu Ceuti, krijumčari su natjerali migrante da skoče u vodu i plivaju do obale. Njih pet je to uspjelo, a ostali su se udavili. Njihova tijela pronađena su nekoliko dana kasnije.

Dvojica krijumčara optuženi su po četiri tačke za ubistvo iz nehata i kršenje prava stranih državljana. Prije sporazuma o priznanju krivice postignutog u srijedu, tužilaštvo je tražilo kaznu od 32 godine zatvora. Njima je naloženo da plate 205.000 eura odštete svakoj od porodica žrtava, saopćili su tužioci.

Osumnjičeni su uhapšeni u martu 2023. nakon istrage španske civilne garde na osnovu video zapisa koje su migranti snimili nekoliko minuta prije nego što su skočili u nemirnu vodu.

U drugom nedavnom slučaju, španska policija uhapsila je tri osobe zbog smrti petorice migranata u novembru prošle godine kojima je prijećeno mačetom i prisiljeni su da iskoče s čamca u kome su putovali s desecima ostalih migranata u blizini južne obale Španije.

Većina migranata koji pokušavaju ući u Ceutu ili Melillu - drugu špansku enklavu u sjevernoj Africi - iz Maroka to čine pokušavajući preći ogromne granične ograde.

Deseci hiljada migranata iz subsaharskih zemalja koji bježe od siromaštva, sukoba i nestabilnosti u zapadnoj Africi pokušavaju svake godine brodovima ili čamcima doći do Španije. Većina ih ide velikim otvorenim brodovima na Kanarske otoke u Atlantiku, dok drugi iz Maroka, Alžira i zemalja Bliskog istoka pokušavaju preći Sredozemno more i dio Atlantskog okeana do španskog kopna. Nekoliko hiljada smrtno je stradalo na opasnom putu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je 16.621 migrant stigao u Španiju čamcima između 1. januara i 15. aprila, što je za 11.681 više u istom periodu prošle godine. Velika većina stigla je na ruti preko Kanarskih otoka, prenosi AP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo