14°C
Mostar 19°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C

18.04.2024 / 20:00 BiH - Dan sjećanja

Kada će poginuli heroji iz akcije Pretis dobiti ulice u Vogošći

Kada će poginuli heroji iz akcije Pretis dobiti ulice u Vogošći
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija
U prisustvu preživjelih učesnika, predstavnika institucija i udruženja, te brojnih gostiju danas je obilježena je 32. godišnjica čuvene akcije "Pretis", koju su izveli pripadnici Specijalne jedinica MUP-a RBiH.

Ova akcija smatra se jednom od presudnih za odbranu Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Tridesetak pripadnika Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane je u noći sa 17. na 18. april izuzelo dio naoružanja iz kruga fabrike Pretis u Vogošći. U veoma dobro organizovanoj akciji, specijalci MUP-a RBiH predvođeni Kemalom Ademovićem izvukli su 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata koje će se kasnije pokazati presudnim za odbranu grada.

Sutradan, po završetku akcije specijalaca, u pokušaju da se izvuče što više naoružanja iz fabrike Pretis, u aktivnostima koje su uslijedile, poginuli su brigadni general Safet Hadžić i pet njegovih saboraca. Srpske snage, koje su već bile zauzele fabriku, ubile su ih u krugu fabrike. Osim Hadžića, poginuli su Fahrudin Čavčić, Almir Islamović, Senad Čirić, Sead Velić i Nermin Zeljković.

Općinski čelnici koji su se danas okupili na obilježavanju akcije, pozvali sun a jedinstvo kakvo je bilo i 1992. godine. No, nije bilo govora o inicijativi za izmjenu adrese sa Igmanska bb na ulice: Islamović Almira, Čirić Senada i Čavčić Fahrudina.

"Upoznati smo da postoji spomenik za naprijed pobrojane braonice, međutim, davanje nazive ulicama po njima bi sigurno doprinijelo da se očuva kultura sjećanja", istakli su u inicijativi za izmjenu naziva ulica iz Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika "Mreža Vogošća". Inicijativu su uputili u septembru prošle godine, konkretno za izmjenu adrese ili dodjele kućnih brojeva u tri ulice u toj zoni. Inicijativa je upućena prema Općinskom načelniku, mjesnoj zajednici Vogošća II i Stručnoj službi za poslove općinskog vijeća.

"Više članova nam se obratilo sa problemom oko naziva ulice u staroj industrijskoj zoni, naime čitava zona je Igmanska BB. Većina članova je istakla problem oko adrese upravo jer nema dodjeljenih brojeve iako su se neki pisanim putem obratili Općini za rješenje ovog problema, medutim bezuspješno", stoji u incijativi Udruženja "Mreža".

U prilogu shodno naprijed navedenom dostavili su grafički prikaz kako bi to izgledalo ako bi usvojili ovaj prijedlog.



Zbog važnosti akcije, nema sumnja da bi ova imena trebala dobiti svoje ulice u znak sjećanja na njihovu nevjerovatnu hrabrost i doprinos odbrani Sarajeva i države BIH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo