18°C
Mostar 23°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

18.04.2024 / 23:00 Regija - Jučer priveden

Zamjenik direktora policije Kosova pušten iz pritvora u Srbiji

Zamjenik direktora policije Kosova pušten iz pritvora u Srbiji
Foto: Kosovo Police

Dejana Jankovića, zamjenika direktora policije Kosova vlasti Srbije pustile su iz pritvora i on je na putu da se vrati na Kosovo, saopćilo je kasno u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova (MPJD).

Janković je priveden 17. aprila na graničnom prelazu Jarinje - koji povezuje Kosovo sa Srbijom i optužen je za narušavanje ustavnog poretka Srbije, izjavio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Sveçla.

"Ministarstvo vanjskih poslova obavještava širu javnost da je predstavnik kancelarije Republike Kosovo u Srbiji, ambasador Jetiš Jašari, potvrdio da je zamjenik direktora policije Kosova Dejan Janković upravo pušten i da se nalazi na putu za Kosovo", objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Kosova na Fejsbuku.

Kosovska ministarka inostranih poslova Donika Gervala-Švarc rekla je nakon Jankovićevog puštanja na slobodu kasno u četvrtak da je "bio samovoljno pritvoren dva uzastopna dana i da su ga srpske vlasti ispitivale".

Prema navodima kosovskih vlasti, Janković je bio među 10 kosovskih zvaničnika koje su srpske vlasti pritvorile 17. aprila. Svi su već pušteni.

Njegovo oslobađanje dolazi nekoliko sati nakon što je američki State department rekao Radiju Slobodna Evropa(RSE) da očekuje da će Janković odmah biti oslobođen.

Američki State department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordiniranih akcija, da postupa transparentno i u punoj saglasnosti sa zakonom u vezi sa kosovskim državljanima koji su jučer pritvoreni u Srbiji.

"Proizvoljna ili neopravdano duga zadržavanja, posebno ako su ciljana na službenike kosovske policije, smatraće se eskalirajućim akcijama koje narušavaju mir i stabilnost“, rekao je portparol State Departmenta za RSE 18. aprila.

Ranije tokom dana, Jefri Hovenier, američki ambasador u Prištini, i Jorn Rohde, njemački ambasador u Prištini, pozvali su na oslobađanje Dejana Jankovića.

Srbija je 17. aprila, prema podacima kosovskih vlasti, na više od 20 sati zadržala preko 1.400 Kosovara na graničnim prelazima sa Hrvatskom i Mađarskom.

Vlada Kosova je ove postupke opisala kao osvetu Srbije podršci koju je dala Parlamentarna skupština Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj organizaciji.

Srbija je demantovala te navode, rekavši da su kašnjenja uzrokovana dodatnim bezbednosnim merama na granici i da kretanje građana Kosova "nije ograničeno".

(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo