8°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

19.04.2024 / 08:15 Svijet - Berlin

Njemačka policija uhapsila dva ruska špijuna

Njemačka policija uhapsila dva ruska špijuna
Foto: Arhiv

Savezni tužioci uhapsili su u četvrtak dvojicu osumnjičenih ruskih špijuna u Bavarskoj zbog sumnje da su špijunirali i planirali napade na vojne ciljeve kako bi se potkopala podrška Ukrajini, prenosi danas Euractiv.

Dvojica muškaraca osumnjičena su da su radili za stranu obavještajnu službu u "naročito ozbiljnom slučaju", objavilo je tužilaštvo. Glavni optuženi je također optužen da je planirao višestruke napade eksplozivom i paljevine, prvenstveno na vojnu infrastrukturu i industrijska postrojenja u Njemačkoj.

- Naše sigurnosne vlasti spriječile su moguće eksplozivne napade kako bi potkopali našu vojnu pomoć Ukrajini. Ovo je ozbiljan slučaj sumnje na aktivnost agenta Putinovog kriminalnog režima - rekla je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser novinarima.

Prema kancelariji tužilaštva, glavni optuženi je bio u kontaktu sa osobom koja je povezana sa ruskom tajnom službom od oktobra 2023.

Za dvojicu muškaraca se također navodi da su izviđali nekoliko potencijalnih ciljeva, uključujući američke baze, gdje su prikupljali informacije vezane za napad.

Glavni optuženi je takođe optužen da se između 2014. i 2016. borio za naoružanu separatističku brigadu "Donjecke Narodne Republike" - regiona koji je proglasio nezavisnost 2014. godine, a koji je kasnije nezakonito anektirao ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema informacijama do kojih je došao nemački javni servis ARD, njegove aktivnosti za separatističku regiju privukle su pažnju bezbednosnih vlasti, što je kasnije dovelo do otkrivanja njegovih navodnih špijunskih aktivnosti.

- Od ubilačkog napada Rusije na Ukrajinu, naše sigurnosne vlasti su pojačale sve zaštitne mjere protiv hibridnih prijetnji ruskog režima - rekla je Faeser.

- Sada je zadatak da se razjasni pozadina i veze ovog slučaja - dodala je.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo