18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C

19.04.2024 / 15:25 Regija - Srbijanski mediji

Iranski ambasador relativizirao genocid u Srebrenici!?

Iranski ambasador relativizirao genocid u Srebrenici!?
Foto: Informer.rs

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei gostovao je u emisije "Info jutro" na kontroverznoj Informer TV, gdje je izjavio je da se protiv Srbije vodi prljava politička borba jer u Srebrenici nije bilo genocid.

Iranski diplomata jasno rekao da u Srebrenici nije bilo genocida, te kako se "uprkos tome što žele da izglasaju rezoluciju i srpski narod da proglase genocidnim."

- U Srebrenici je izvršen zločin. I Srbija priznaje da se tamo desio zločin. Ta činjenica se predstavlja na veoma neispravan način. Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda, skandalozno je izjavio ambasador Irana i dodao:

- Predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog je apsolutno s političkim namjerama i ciljevima. Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primjenjivati na mnogim mjestima. Apsolutno osuđujemo svaki pokušaj da se politički instrumentalizuje bilo kakav događaj. Bez obzira na pokušaj da to prikriju raznoraznim imenima, rekao je on.

Iz Memorijalnog centra Srebrenica zatražili su hitno javno očitovanje Ambasade Islamske Republike Iran u BiH o relativizaciji zločina genocida u Srebrenici kroz izjave ambasadora Irana u Srbiji Rašida Hasan Pur Baeia.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo