560°C
Mostar 578°C
Tuzla 571°C
Banja Luka 574°C
Bihać 564°C

19.04.2024 / 15:20 Ostali sportovi - Predsjednik Svjetske atletike

Coe uznemirio olimpijski pokret novčanim nagradama na OI za atletičare

Coe uznemirio olimpijski pokret novčanim nagradama na OI za atletičare
Foto: FENA

Atletičari su pozdravili odluku predsjednika Svjetske atletike Sebastiana Coea da će ih savez financijski nagraditi za nastupe na Olimpijskim igrama u Parizu.

 U međuvremenu, njegov je potez izazvao popriličnu buru među čelnicima krovnih sportskih saveza, a iznenadio je i iskusne poznavaoce igara.

Svjetska atletika nagradit će osvajače zlatne olimpijske medalje na ljetnim igrama u Parizu sa po 50.000 američkih dolara (46.000 eura), objavio je Coe prošle sedmice. U augustu će atletika postati prvi sport koji će isplaćivati ​​novčane nagrade za zlatne olimpijske medalje.

Ukupni nagradni fond od 2,4 miliona dolara (2,2 miliona eura) doći će iz raspodjele prihoda Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) koje Svjetska atletika dobiva svake četiri godine.

David Lappartient, predsjednik Međunarodne biciklističke unije (UCI), jasno je izrazio svoje nezadovoljstvo.

- Usmjerimo li novac samo na vrhunske sportaše, mnoge druge prilike za sportaše diljem svijeta će nestati - rekao je Francuz.

- Uistinu vjerujemo da to nije olimpijski duh. O prijedlogu se nije niti razgovaralo - dodao je.

Nije samo novčana nagrada razljutila Coeove kolege iz drugih sportskih saveza, veći MOK.

- Svi su bili iznenađeni što je Coe jednostrano donio odluku i bez obavijesti MOK-u i ostalim sportskim savezima - rekao je Michael Payne, MOK-ov bivši direktor marketinga, za AFP.

Međunarodna teniska federacija (ITF) već je najavila da ne namjerava slijediti primjer atletike i isplaćivati ​​novčane nagrade za nastupe na Olimpijskim igrama, te da će svaka promjena u budućnosti "biti napravljena nakon konsultacija s Udrugom međunarodnih federacija za ljetne olimpijske igre i MOK-om.

Coe je, međutim, branio svoj potez i rekao da je imidž amaterskog sportaša "zastario".

- Vjerovatno sam posljednja generacija koja je dobila vaučer za obrok od 75 penija i kartu za voz u drugom razredu dok se takmičim za svoju zemlju - rekao je Coe kada je objavljena odluka.

- Sada djelujemo na potpuno drugačijem svijetu nego kad sam se ja takmičio, stoga je vrlo važno da sport prepozna ovu promjenu.

Jednostranim potezom nezadovoljan je i Britanski olimpijski komitet.

- Sada će sportaši pod drugim savezima s pravom zahtijevati sličan tretman i pokušati izvršiti pritisak na saveze da im se isplate nagrade. To je svakako rasprava koju možemo imati, ali moramo je imati u pravo vrijeme, u pravom trenutku - rekao je izvršni direktor Andy Anson za Sky Sports.

Payne je pak za Coea rekao da je oduvijek bio neovisan, ali ne može objasniti svoj sadašnji potez.

- On je također vrlo vješt i iskusan politički djelatnik. Vodio je briljantnu kampanju za pobjedu na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. Ali ne razumijem ovaj njegov potez - rekao je.

Coeov potez potaknuo je nagađanja da Coe razmišlja o preuzimanju mjesta predsjednika MOK-a kada Thomas Bach odstupi sljedeće godine. Ipak, Payne smatra da je "ako je to bio predsjednički trik, bio je autogol".

- Jer ko bira predsjednika? To su članovi MOK-a. A mnogi od njih su predsjednici međunarodnih federacija koji su u ovom trenutku bijesni zbog njegovog jednostranog poteza - dodao je Payne.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo