14°C
Mostar 20°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 15°C

20.04.2024 / 17:37 Ostali sportovi - Start Dijamantske lige

Duplantis osmi put srušio svjetski rekord u skoku s motkom

Duplantis osmi put srušio svjetski rekord u skoku s motkom
Foto: X
Šveđanin Armand 'Mondo' Duplantis otvorio je sezonu na otvorenom u olimpijskoj godini na zadivljujući način u subotu kad je na mitingu Dijamantske lige u Xiamenu popravio svoj vlastiti svjetski rekord u skoku s motkom.

Duplantis, aktuelni olimpijski, dvostruki svjetski i evropski prvak, uputio je upozorenje svim potencijalnim rivalima na ovoljetnim Igrama u Parizu preskočivši preko 6,24 metra u svom prvom pokušaju na stadionu Egret te je za jedan centimetar poboljšao svoj prethodni najbolji rezultat ostvaren u Eugeneu prošle godine.


Ovaj 24-godišnjak rođen u SAD-u ušao je u takmičenje na 5,62 m, preskočivši 5,82 i 6,00 m prije nego što je postavio novi svjetski rekord - njegov osmi u ovoj disciplini, svaki put po jedamn centimetar od prvog obaranja rekorda u februaru 2020. u Torunju u Poljskoj.

- Da bih skočio svjetski rekord, potrebno mi je da sve bude na pravom mjestu - rekao je Duplantis, istaknuvši da su uvjeti bili bez vjera i pohvalivši veliku energiju publike.

- Sve je odgovaralo onome što mi je trebalo da danas visoko skočim. Definitivno sam se osjećao kao da je na dohvat ruke nakon tog pokušaja sa 6.00 metara - rekao je, dodajući da je to nadoknadilo, kako je rekao, "traljavu" dvoransku sezonu - iako onu u kojoj je zadržao svjetsku titulu u dvorani prošlog mjeseca u Glazgovu sa visinom od 6,05 metara.

- Danas sam očigledno imao neku vatru u sebi, zaista sam želo da pokažem sebi da mogu bolje nego tada - rekao je.

Amerikanac Sam Hendricks, koji je završio drugi sa najboljim rezultatom od 5,82 m, sa ogromnim zaostatkom od 42 centimetra, rekao je da Duplantis ima "Božju ruku na leđima".


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo