18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C

21.04.2024 / 08:44 Regija - Hrvatska

Plenković i Milanović danas u Jasenovcu, godišnjica proboja logoraša

Plenković i Milanović danas u Jasenovcu, godišnjica proboja logoraša
Foto: Arhiv / Cropix
U Spomen-području Jasenovac, u Hrvatskoj, danas će biti održana Komemoracija povodom 79. godišnjice proboja posljednjih zarobljenika logora Jasenovac.

Komemoracija će početi okupljanjem kod Memorijalnog muzeja, odakle će kolona sjećanja krenuti prema spomeniku "Cvijet", gdje će delegacije, umjesto vijenaca, položiti po jedan cvijet.

Kako je najavljeno, komemoraciji će prisustvovati izaslanik predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, šef njegove kancelarije Orsat Miljenić, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković, koji će položiti vijenac i kod spomen-ploče na romskom groblju Uštici.

U rano jutro prije 78 godina,  22. aprila 1945.,  posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracionog logora Jasenovac, gdje su ustaške vlasti zatvarale i ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Proboj je preživjelo samo stotinjak logoraša.

Do 1991. godine Spomen područje Jasenovac bilo je jedinstveno, a raspadom SFRJ podijeljeno je geografski i administrativno na dvije samostalne institucije: Spomen-područje Jasenovac u Republici Hrvatskoj i Spomen-područje Donja Gradina u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo