16°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

21.04.2024 / 09:35 Regija - Hrvatska

Na dva biračka mjesta se ponavljaju izbori za Sabor, uočene nepravilnosti

Na dva biračka mjesta se ponavljaju izbori za Sabor, uočene nepravilnosti
Foto: Ilustracija

Na dva biračka mjesta u Hrvatskoj danas će biti ponovljeni izbori za Hrvatski sabor, ali oni ne mogu utjecati na izborni ishod.

Jedino mogu utjecati na datum kada će izborni rezultati postati konačni i službeni i kada će početi teći rok za sazivanje Sabora na prvo zasjedanje.

Zbog rokova za prigovore i žalbe, izborni bi rezultati mogli biti konačni najranije u četvrtak, 25. aprila, a najkasnije u utorak, 30. aprila, naveli su u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić konačne rezultate izbora uručiti predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

Upravo predsjednik Republike saziva Sabor na prvo zasjedanje, u roku ne dužem od 20 dana nakon provedenih izbora, odnosno konačnih izbornih rezultata.

Prvo zasjedanje Sabora biće prilika da se vidi je li neka od stranaka i koalicija koje su učestvovale na izborima 17. aprila uspjela okupiti većinu od najmanje 76 poslanika koliko ih je potrebno da se izabere predsjednik Sabora, a time konstituiše i sam Sabor.

Izbori za Hrvatski sabor ponavljaju se u opštinama Sračinec i Markušica, u 3. i 5. izbornoj jedinici, jer je u glasačkim kutijama nađen višak glasačkih listića.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo