18°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C

23.04.2024 / 10:31 Regija - Video

Pogledajte kako je Osmani ogolila Vučića pred UN-om

Pogledajte kako je Osmani ogolila Vučića pred UN-om
Foto: UN Photo

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani suočila je jučer na sjedinici Vijeća sigurnosti UN-a, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s njegovom prošlošću.

Osmani je rekla da je Vučić trebao da prizna, da li se kaje zbog pripadanja režimu (Slobodan Miloševića)?

- Režimu koji je ubijao civile. Da li se on (Vučić) kaje zbog svoje karijere devedesetih, da li se kaje zbog pozivanja na genocid u Srebrenici s govornice u parlamentu? Da li se kaje zbog toga, što je stajao iza Šešelja kada je on govorio 'ne treba ostaviti nijednog Albanac živog'? Da li se kaje zbog ponašanja prema novinarima u tom periodu, da li se kaje zbog glorifikovanja Miloševića i to samo prije godinu dana, kada ga je nazvao 'velikim čovjekom s velikim namjerama', upitala je Osmani.

Ona je nastavila i upitala Vučića, da li žali što je odano i dugo služio režim?

- Žrtve tog režima, gospodine Vučiću, staje danas točno ovdje, ustanite i izvinite se žrtvama. Pokažite, da je barem i najmanji tračak humanosti ostao u vama, poručila je odlučno predsjednica Kosova.

Podsjetimo, predsjednica Kosova je sjednicu Vijeća sigurnosti UN, došla sa žrtvama, odnosno preživjelima rata na Kosovu – Fahrije Hoti, Vasfije Krasniqi, Elhame Muçolli i Shyrete Tairi, kako bi se „pobrinuli da će se istina čuti i da će se istina braniti“, saopćila je ona uoči sjednice.

O zločinima, za koje je navela da su one preživjele tokom rata, poput silovanja, govorila je pojedinačno, uz naznaku da su ovi zločini samo „djelić od milion“.

Na ndiqni sot drejtpërdrejt nga ora 16:00 (me kohë të Kosovës).

Para takimit të Këshillit të Sigurimit, bashkë me Fahrije Hotin, Vasfije Krasniqin, Elhame Muçollin dhe Shyrete Tairin, për t’u siguruar që e vërteta do të dëgjohet dhe e vërteta do të mbrohet! Na ndiqni sot drejtpërdrejt nga ora 16:00 (me kohë të Kosovës).

Posted by Vjosa Osmani on Ponedjeljak, 22. april 2024.

Inače, sjednica je malo kasnila upravo zato što je Osmani došla sa ovom delegacijom, dok je predsjedavajuća sjednice, zatražila da se ispoštuje protokol i da se pozovu.

Kosovski mediji su naveli kako Osmani nije htjela da u salu uđe bez njih.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo