13°C
Mostar 16°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

24.04.2024 / 13:03 Crna hronika - GPBiH

Akcija 'Piramida': Uhapšeno 14 osoba, zaplijenjeno oružje, streljivo, novac, droga

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine realizirali su aktivnosti po operativnoj akciji kodnog naziva „Piramida“, čiji je cilj sprječavanje organizovanog krijumčarenja migranata.

Pretresi su obavljeni na više lokacija na području USK, ZDK i KS, na ukupno 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši.

Slobode je lišeno 14 osoba prilikom pretresa i privremeno oduzeto oko 30 hiljada eura i 3200 KM, praškašte materije oko 28 grama koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu amfetamin i određena količina opojne droge speed, pištolj, određena količina streljiva, kao i drugi predmeti i dokumentacija koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem kaznenih djela.

Rad na predmetu se nastavlja.

Podsjećamo, aktivnosti čiji je nosilac organizacijska jedinica Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organizovanog kriminala provedene su zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Današnju podršku u realizaciji, u kojoj je učestvovalo preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a USK, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

Granična policija BiH u kontinuitetu nastavlja poduzimati mjere na sprječavanju izvršenja kaznenih djela krijumčarenja ljudi, posebno protiv organizovanih kriminalnih grupa.

Uz navedene aktivnosti, tokom prošle i u prva tri mjeseca ove godine policijski službenici Granične policije BiH su, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 110 kaznenih djela krijumčarenja ljudi, nadležnim tužilaštvima podnijeli 83 službena izvještaja protiv 177 osoba.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo