17°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

24.04.2024 / 20:02 Zanimljivosti - Drugačiji pristup igri

Roditelji skeptični: Ovako izgleda jedan dan u vrtiću u Danskoj

Roditelji skeptični: Ovako izgleda jedan dan u vrtiću u Danskoj
Foto: Instagram / thedanishway
U vrtićima nordijskih zemalja djeca uživaju u igri na drugačiji način od onog na koji smo navikli kod nas i drugdje u svijetu.

Umjesto igračaka iz trgovine i uređenih igrališta igraju se blatom. To nije samo usputna aktivnost, već važan dio njihovog čulnog razvoja.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by The Danish Way™️ (@thedanishway)


Možda se čini čudnim, ali za nordijske edukatore igra s blatom je više od puke prljave zabave. Danska odgojiteljica Winnie Anne objavila je snimku djece koja se veselo igraju u blatu.

Prilika je to za djecu da aktivno istražuju i razvijaju svoja čula. Dodir, miris, zvuk i vid uključeni su dok djeca uranjaju u ovo prirodno okruženje za igru. Ne radi se samo o fizičkoj aktivnosti, već o kompletnom čulnom iskustvu koje je ključno za njihov razvoj, objasnila je u opisu videa.

Kada je snimka djece koja se igraju u blatu postala viralna, izazvala je burne rasprave. Neki roditelji su skeptični prema ovom pristupu, bojeći se prljavštine i mogućih rizika za zdravlje djece.

“Dobro je da se djeca zabavljaju, ali roditeljima sigurno nije drago kad se djeca iz vrtića vrate blatnjave odjeće”;

“Ja sam učiteljica u SAD-u i roditeljima sigurno ne bi bilo drago da im predamo prljavu djecu”;

“Ovako se djeca mogu zaraziti glistama”;

“Baš me zanima što kad djeci uđe blato u usta i dobiju infekciju”, naveli su neki korisnici.

Međutim, zagovornici ove prakse ističu da nordijske zemlje imaju odgovarajuće higijenske standarde. Navode da su u ormarima po četiri kompleta čiste odjeće te da osoblje presvlači i tušira djecu.

“Valjda je i to jedan od razloga zašto je Finska sedam puta zaredom svrstana među najsretnije zemlje svijeta. Puštanje djece da se igraju vani je praksa koja je sasvim normalna u nordijskim zemljama”, otkrila je majka iz Finske.

Insistiranje na igranju vani, bez obzira na vremenske prilike, dio je kulture nordijskih zemalja koje vjeruju da ne postoji loša vremenska prognoza, već samo neprikladna odjeća. Tako naglašavaju važnost kontakta s prirodom i cjelovit razvoj djece kroz igru ​​i istraživanje u vanjskom okruženju.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo