8°C
Mostar 14°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 10°C

28.04.2024 / 06:00 Svijet - Kontraverzna društvena mreža

Pogledajte u kojim zemljama je zabranjen ili ograničen TikTok

Pogledajte u kojim zemljama je zabranjen ili ograničen TikTok
Foto: Ilustracija

TikTok se našao na nišanu vlasti u SAD, gdje novi zakon prijeti zabranom te aplikacije u cijeloj zemlji, osim ako ga njegova matična kompanija ByteDance iz Kine ne proda.

To bi bio dosad najveći udarac popularnoj aplikaciji za razmjenu videa, koja se suočila sa raznim ograničenjima širom sveta.

TikTok je već zabranjen u nekolicini zemalja, dok je u drugim zabranjen na uređajima koje je vlada dala službenicima na korištenje, zbog zabrinutosti da aplikacija predstavlja rizik za privatnost i cayber sigurnost.

Ti strahovi su odraženi u američkom zakonu, koji je kulminacija dugotrajnih strahova dvije glavne američke partije da bi kineski komunistički lideri mogli da primoraju ByteDance da preda podatke korisnika u SAD ili da utiče na Amerikance potiskivanjem ili promocijom određenog sadržaja.

TikTok dugo tvrdi da ne deli podatke s kineskom vladom, a izvršni direktor TikToka je zauzeo prkosan stav, obećavajući da će se boriti protiv zabrane, piše Radio Slobodne Evrope.

Lista zemalja u kojima postoji djelimična ili potpuna zabrana TikToka:

Afganistan

TikTok je zabranjen od 2022. godine, zajedno sa video igricom PUBG, pošto je rukovodstvo talibana odlučilo da zabrani pristup tim programima radi zaštite mladih od toga da "budu obmanjeni".

Australija

TikTok nije dozvoljen na uređajima koje je izdala australijska federalna vlada. Državni tužilac Mark Dreyfus rekao je da je odluku donio nakon što je dobio savjet od obavještajnih i sigurnosnih agencija te zemlje.

Belgija

Vijeće za nacionalnu sigurnost odlučio je prošlog mjeseca da na neodređeno zabrani TikTok na uređajima u vlasništvu federalne vlade ili na uređajima koje ona plaća. Zabrana je privremeno izrečena prošle godine zbog zabrinutosti za cayber sigurnost, privatnost i dezinformacije. Premijer Alexander de Croo rekao je da je to zasnovano na upozorenjima državne službe sigurnosti i centra za cayber sigurnost.

Kanada

Na uređajima koje daje savezna vlada zabranjeno je korištenje TikToka. Zvaničnici su naveli "neprihvatljiv" rizik po privatnost i sigurnost i rekli da će aplikacija biti uklonjena s uređaja, a da će zaposlenima biti blokirano njeno preuzimanje.

Kina

TikTok nikada nije bio dostupan u kontinentalnom dijelu Kine, što je i njegov izvršni direktor Šou Ču spomenuo u svjedočenju u Kongresu SAD. ByteDance korisnicima u Kini nudi Douyin, sličnu aplikaciju za dijeljenje videa koja prati stroga pravila cenzure u Pekingu. TikTok je također prestao s radom u Hong Kongu pošto je na snagu stupio strogi kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Danska

Ministarstvo odbrane Danske zabranilo je svojim zaposlenima da imaju TikTok na svojim službenim telefonima, naloživši osoblju koje ga je instaliralo da uklone aplikaciju s uređaja što je pre moguće. Ministarstvo je saopćilo da su razlozi za zabranu uključivali i "ozbiljna sigurnosna razmatranja" kao i "veoma ograničenu potrebu za korištenjem te aplikacije u vezi s poslom".

Evropska unija

Evropski parlament, Evropska komisija i Vijeće EU, tri glavne institucije 27-člane Unije, zabranile su TikTok na uređajima osoblja. Pod zabranom Evropskog parlamenta, poslanicima i osoblju je također savjetovano da uklone TikTok aplikaciju sa svojih ličnih uređaja.

Francuska

"Rekreativna" upotreba TikToka i drugih aplikacija društvenih medija poput X-a i Instagrama na telefonima državnih službenika zabranjena je iz zabrinutosti zbog nedovoljnih mera sigurnosti podataka. Francuska vlada nije navela konkretne aplikacije, ali je ukazala da je odluka donijeta nakon što su druge vlade poduzele mere usmjerene na TikTok.

Indija

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija kao što je aplikacija za razmjenu poruka WeChat 2020. godine zbog zabrinutosti za privatnost i sigurnost. Zabrana je uslijedila ubrzo pošto je u sukobu indijskih i kineskih trupa na spornoj granici na Himalajima poginulo 20 indijskih vojnika, a na desetine povrijeđeno. Kompanijama je data prilika da odgovore na pitanja o privatnosti i sigurnosnim zahtjevima, ali je zabrana postala trajna 2021.

Indonezija

TikTok nije u potpunosti zabranjen u velikoj i mnogoljudnoj zemlji jugoistočne Azije, već samo njegova funkcija za prodaju, nakon što su vlasti ograničile transakcije e-trgovine na društvenim mrežama u pokušaju da zaštite mala firmi.

Letonija

Ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs je na mreži X naveo da je obrisao svoj TikTok nalog i da je aplikacija također zabranjena na telefonima zvaničnika Ministarstva vanjskih poslova.

Holandija

Holandska centralna vlada zabranila je aplikacije, uključujući TikTok, sa službenih telefona zaposlenih, navodeći zabrinutost za sigurnost podataka. U saopćenju vlade nije navedeno posebno ime TikToka, ali se navodi da se državni službenici obeshrabruju da na svojim mobilnim uređajima za rad instaliraju i koriste aplikacije "iz zemalja sa ofanzivnim cayber programom protiv Holandije i/ili holandskih interesa".

Nepal

Himalajska zemlja uvela je zabranu TikToka širom zemlje, navodeći da narušava "društvenu harmoniju sklad" i dobru volju uz optužbe da omogućava "protok nepristojnih materijala". Vlasti su naredile telekomunikacionoj kompaniji da blokira pristup aplikaciji.

Novi Zeland

Poslanicima na Novom Zelandu i osoblju u nacionalnom parlamentu zabranjeno je da imaju TikTok na službenim telefonima, kako su savjetovali vladini stručnjaci za cayber sigurnost. Ta aplikacija je uklonjena sa svih uređaja s pristupom parlamentarnoj mreži, premda se mogu napraviti posebni aranžmani za svakoga kome je TikTok potreban da obavlja svoje demokratske dužnosti.

Norveška

Norveški parlament zabranio je TikTok na službenim uređajima nakon što je Ministarstvo pravde zemlje upozorilo da aplikacija ne bi trebalo da se instalira na telefone koji se izdaju državnim službenicima. Predsjednik parlamenta je rekao da TikTok ne bi trebalo da bude na uređajima koji imaju pristup sistemima skupštine i da bi ga trebalo ukloniti što je pre moguće. Glavni grad zemlje Oslo i drugi po veličini grad Bergen također su pozvali gradske službenike da uklone TikTok sa svojih službenih telefona.

Pakistan

Pakistanske vlasti su privremeno zabranile TikTok najmanje četiri puta od 2020. godine, navodeći zabrinutost da aplikacija promoviše nemoralan sadržaj.

Somalija

Vlada je naredila telekomunikacionim kompanijama da blokiraju pristup TikToku, zajedno sa aplikacijom za razmjenu poruka Telegram i platformom za kockanje 1XBET. Zvaničnici su rekli da su zabrinuti da bi te platforme mogle da šire ekstremistički sadržaj, gole slike i drugi materijal koji se smatra uvredljivim za somalsku kulturu i islam.

Tajvan

Tajvan je zabranio TikTok u javnom sektoru nakon što je FBI upozorio da aplikacija predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost. Na državnim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete i desktop računare, nije dozvoljeno da se koristi softver kineske proizvodnje, što uključuje aplikacije kao što su TikTok, njegov kineski ekvivalent Douyin, ili kinesku aplikaciju Xiaohongshu za životni stil.

Velika Britanija

Britanske vlasti zabranile su TikTok na mobilnim telefonima koje koriste ministri i državni službenici. Zvaničnici su rekli da je zabrana bila "potez iz predostrožnosti" iz sigurnosnih razloga i da se ne odnosi na lične uređaje. Britanski parlament je potom zabranio TikTok sa svih službenih uređaja i "šire parlamentarne mreže". Poluautonomna škotska vlada i londonska gradska vijećnica također su zabranili TikTok na uređajima zaposlenih. BBC je pozvao zaposlene da izbrišu TikTok s korporativnih uređaja osim ako ga ne koriste iz uređivačkih i marketinških razloga.

SAD

Vlasti SAD naredile su vladinim agencijama da izbrišu TikTok s federalnih uređaja i sistema zbog zabrinutosti za sigurnost podataka. Više od polovine od 50 saveznih država, Kongres i oružane snage SAD također su zabranile aplikaciju na službenim uređajima. Pokušaj Montane da uvede zabranu u cijeloj državi je propao, kao i prijedlog u Virginie da se deci blokira njeno korištenje.

Izdvajamo