8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

30.04.2024 / 12:57 BiH - Zahvalnost

Majke Srebrenice se zahvalile Crnoj Gori na podršci Rezolucije o genocidu

Majke Srebrenice se zahvalile Crnoj Gori na podršci Rezolucije o genocidu
Foto: Majke Srebrenice/X
Majke Srebrenice zahvalile su se danas crnogorskom premijeru Milojku Spajiću jer je, kako su napisale na mreži X, donio odluku da Crna Gora podrži rezoluciju Ujedinjenih naroda (UN) o genocidu u Srebrenici.

Pored Spajića, Majke Srebrenice napisale su da zahvalnost duguju i zastupnicima Demokratske partije socijalista, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Pokreta Europa sad, Andrijanu Vuksanoviću iz Hrvatske građanske inicijative kao i albanskim strankama. Te stranke vodile su prethodnih dana kampanju da crnogorska vlada sponzoriše i podrži rezoluciju UN-a o Srebrenici.

Crnogorska vlada još uvijek nije službeno potvrdila da će podržati rezoluciju UN-a o Srebrenici, ali je njemački stručnjak za Zapadni Balkan Milan Nič, iz Njemačkog vijeća za međunarodne odnose (DGAP), nakon što se u Berlinu sreo s crnogorskim premijerom, objavio da mu je Spajić kazao da će Crna Gora podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, ali da je neće sponzorisati.

Crnogorski parlament je 2021. usvojio rezoluciju o Srebrenici kojom se, između ostalog, najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, te zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, a 11. jula proglašava Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Nedavno je 75 crnogorskih nevladinih organizacija i 65 pojedinaca predalo inicijativu vladi Crne Gore da sponzoriše rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici, no Spajić tada nije odgovorio na njihov zahtjev.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo