32°C
Mostar 36°C
Tuzla 38°C
Banja Luka 37°C
Bihać 32°C

30.04.2024 / 18:00 Komentari - Osvrt

Dvostruki debakl Vučića: Poraz svjetskih razmjera na rezoluciji o Srebrenici

Dvostruki debakl Vučića: Poraz svjetskih razmjera na rezoluciji o Srebrenici
Foto: Vijesti.ba

Činjenica da će nakon podrške Crne Gore, Srbija ostati jedina zemlja regiona koja neće podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici samo je djelić poraza kojeg je doživio Aleksandar Vučić … 

Ma koliko predsjednik Srbije pokušavao uvjeriti svoju javnost da rezultat glasanja o rezoluciji o Srebrenici “neće biti ponižavajući za srpski narod i da je ta "utakmica" veoma neizvjesna”, jasno je da se radi o diplomatskom debaklu svjetskih razmjera. Jednom od najvećih koje je doživjela njegova administracija, a nije ih malo. To da će na dan donošenja rezolucije o Srebrenici u Srbiji, kao odgovor biti istaknute trobojke, najbolje govori o nemoći tog režima. Danas je izvjesno da ni Vučićevo desetodnevno lobiranje u New Yorku, kao ni aktiviranje kompletnog diplomatskog aparata, od Evrope preko Afrike do Azije neće spriječiti donošenje rezolucije.

Rezolucija će biti usvojena i to je činjenica. I to je isključivo Vučićev poraz, a ne poniženje srpskog naroda.

Svjedoči tome i pismo Inicijative mladih za ljudska (YIHR) iz Srbije upućeno predsjedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Dennisu Francisu, u kojem izražavaju svoju podršku nacrtu rezolucije o genocidu počinjenog 1995. godine u Srebrenici te mole za njeno usvajanje kako bi se tim činom pomoglo Srbiji.

Vučićeva akcija rezultirala je dodatnim sukobom sa brojnim zapadnim zemljama, od Slovenije preko Austrije do Njemačke, iz čega se može zaključiti da Srbija na međunarodnoj sceni kotira jako loše. S toga i ne čude izrazi gađenja koje je u odnosu na laži predsjednika Srbije, pred očima cijelog svijeta iskazala Vanessa Frazier, predsjedavajuća Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, a do kraja te laži raskrinkala predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Osim te činjenice, kampanja protiv rezolucije o Srebrenici koju su vodili Vučić i njegova diplomatija, potpuno je pred cjelokupnom svjetskom javnošću ogolila “vrijednosti” na kojima počiva režim u Srbiji od veličanja ratnih zločinaca, preko negiranja genocida u Srebrenici do historijskog revizionizma. Sada je i najnezainteresiranijim za ovaj region postalo jasno ko stoji iza organizovanih kampanja u kojima se zidovi zgrada i javnih institucija oslikavaju imenom i likom ratnog zločinca Ratka Mladića. To je režim koji je danas oslikan u liku i djelu Aleksandra Vučića.

Na koncu, svi sramni argumenti koje su Vučić i njegovi diplomate prethodnih mjesec dana iznosili na krajnje drzak i primitivan način rezultirali su diplomatskim i moralnim krahom, te su glatko odbačeni, što je vjerovatno najteži poraz srbijanskog režima u posljednjih nekoliko godina.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo