20°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 18°C

30.04.2024 / 22:44 BiH - Vijeće sigurnosti

Schmidt u UN-u: Zvaničnici RS su prijetnja Mirovnom sporazumu

Schmidt u UN-u: Zvaničnici RS su prijetnja Mirovnom sporazumu

Vijeće sigurnosti UN-a večeras raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini. Sjednica je sazvana na zahtjev Rusije.

U uvodnom obraćanju predstavika UN-a rečeno je kako je BiH napredovala na EU puta, ali da je specijalna izvjesitieljica UN-a u zadnjem izvještaju primjetila da postoje problemi negiranja genocida i retorika secesije. Rečeno je i kako je Međunarodni sud u Hagu utvrdio da je genocid nad Bošnjacima počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

Nakon obraćanje Željke Cvijanović, obratio se i Visoki predstavnik Christian Schmidt.

- Nažalost obraćanje gospođe Cvijanović ne poštuje činjenice i pravni okvir BiH, tako da se nadam da shvatate da ja neću odgovorit na riječi koje smatram uvredama. Ovo je mjesto gdje razgovaramo jedni s drugima, a ne o drugima, rekao je Schmidt i dodao:

- Sve je to pogrešno tumačenje. Ja po Djetonu moram biti garancija postojanja entiteta koji su i prema Ustavu dijelovi BiH koja ima međunarodni subjektivitet. Niko nema namjeru da rastavi bilo koji od tih dijelova.

- Postoje li prijetnje po Mirovni sporazum. Da. Predsjednik i drugi članovi RS često napadaju Dejton prijetnjama otcjepljenjem. Dodik je nedavno javno izjavio da Bošnjaci mogu imati 25 teritorije. Neki su to označili kao poziv na etničke incidente. To su prijetnje po teritorijalni integritet i suverenitet. Samo jedan primjer. Cvijanović je sebe predstavila kao jednog od tri člana Predsjedništva BiH, a pridružila se blokadama na granici entiteta koja ne postoji. Postoji li prijetnja po mir i stabilnost u BIH. Nažalost postoje svjesni napori da se dovedu u pitanje mir i stabilnost. Prema zvaničnoj procjeni EUFOR-a sigurnosna situacija se stabilizirala u vojnom smislu, a izazovi se pojavljuju zbog političkih tenzija koje pokreću predstavnici RS. Na sreću te tenzije do sada nisu prerasle u nasilje. Nasilje protiv povratnika jeste se desilo. Moja procjena je da BIH može doći u ozbiljnu političku krizu, ali se to može i spriječiti, rekao je Schmidt.

On je rekao da je prisutan izazov historijskog revizionizma i poricanja genocida.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo