12°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

02.05.2024 / 11:18 Svijet - 'Isto kao 1993.'

'Anđeo Mostara' privatnim avionom iz Gaze izvukla teško ranjenu djecu

'Anđeo Mostara' privatnim avionom iz Gaze izvukla teško ranjenu djecu
Foto: Vijesti.ba

Britanska dobrotvorka evakuisala je devetero bolesne i ranjene djece iz Gaze pomoću privatnog aviona.

Sally Becker, koja je spasila stotine djece iz rata u Bosni tokom devedesetih, ispričala je svoje iskustvo spašavanja djece iz Gaze, piše The Times.

Evakuacija je planirana mjesecima uz pomoć zaklade Gaza Kinder Relief te inicijative Project Pure Hope. Petero od evakuirane djece teško je ozlijeđeno, a ostala su imala razne urođene bolesti.

“Ništa se nije promijenilo otkako sam počela pomagati djeci još 1993. godine. Stanje je još uvijek užasno, još uvijek šokantno. I dalje mi je traumatično vidjeti djecu u takvom stanju”, rekla je Becker koja se bavi humanitarnim radom već 30 godina.

Nakon što je prvo pregovarala s palestinskim i izraelskim vlastima da dovedu djecu u Egipat, susrela se s doktorima u vojnoj bazi u Kairu. Djeca i njihove majke avionom su prebačeni u Italiju, gdje su ih kola hitne pomoći odvezla u dječju bolnicu Burlo Garofolo u Trstu.

Misija je uspješno provedena, ali je Becker rekla da se bojala kako bi sve moglo propasti zbog problema s papirima i logistikom. “Tek u 2 sata ujutro smo konačno dobili dozvolu, a let je bio u 9 ujutro”, rekla je.

Jedna djevojčica prešla je granicu Gaze tek noć prije i nije se znalo hoće li stići na vrijeme. “Laknulo mi je kad smo konačno sletjeli jer se to na trenutke doimalo malo vjerojatnim”, rekla je.

Becker, koja je zbog svog rada na Balkanu dobila nadimak “Anđeo Mostara”, dodala je da su njezini kolege iz Gaza Kinder Reliefa proveli mjesece uspostavljajući veze s raznim vlastima u Egiptu, te da je italijanska ambasada ostalo otvoreno do kasno kako bi izdalo vize.

“Djeca su bila tako uzbuđena što su ušla u avion. Fondacija za izbjeglice napunila ga je igračkama i darovima, tako da su djeca odmah mogla početi bojiti, igrati se i slušati glazbu. Bilo je dosta hrane, slatkiša i čokolade”, rekla je.

Becker je djelovala u mnogim ratom razorenim zemljama. Godine 1993., u jeku rata u BiH, upravljala je vozilom hitne pomoći preko crte ratišta kako bi na sigurno prevezla ozlijeđenu djecu i njihove porodice. Pomogla je i u Ukrajini kada je radila na evakuaciji 240 djece i majki iz ratom pogođenog područja.

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo