13°C
Mostar 18°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 20°C
Bihać 15°C

02.05.2024 / 17:00 BiH - Sarajevo

Obilježen Dan Općine Stari Grad, Čengić predvodio delegaciju

Obilježen Dan Općine Stari Grad, Čengić predvodio delegaciju
Foto: Općina Stari Grad

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo, Irfan Čengić, danas je predvodio delegaciju koja je povodom 2. maja, Dana Općine Stari Grad, posjetila mezar Isa-bega Ishakovića, turbe Gazi Husrev-bega i Šehidsko mezarje Kovači.

Ova tradicionalna aktivnost obilježava se svake godine povodom Dana Općine Stari Grad.

"2. maj je za mene dan kada smo odbranili grad, državu i slobodu. Danas i narednih dana želim da posvetimo kulturi sjećanja, ali i proslavi. Mi smo pobijedili, odbranili smo slobodu i to su za mene dani ponosa i slave”, istakao je načelnik Čengić.

U haremu Careve džamije, delegacija je dočekana od strane Sadrudina ef. Išerića, imama Careve džamije, koji je čestitao Dan Općine i izrazio zadovoljstvo zbog tradicije koju ova lokalna zajednica njeguje.

Nakon toga, delegacija se uputila u Gazi Husrev-begovu džamiju, gdje su ih dočekali predstavnici Gazi Husrev-begovog vakufa. Načelnik Čengić i predsjedavajući Škaljić proučili su Fatihu na samom mezaru Gazi Husrev-bega.

Na Šehidskom mezarju Kovači, proučena je Fatiha i položeno cvijeće na centralnom spomeniku i mezaru rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika RBiH.

Važnost 2. maja ilustrira činjenica da je to, osim Dana Općine Stari Grad, također Dan Općine Centar i Kantona Sarajevo. Tog datuma 1992. godine određivao se opstanak Sarajeva, ali i čitave BiH. Općina Stari Grad obilježava 2. maj kao svoj dan od 2001. godine, navodi se na zvaničnoj stranici ove Općine.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo