16°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 17°C

02.05.2024 / 18:11 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan: Nijedan zapadni lider nije odgovorio na brutalnost Izraela

Erdogan: Nijedan zapadni lider nije odgovorio na brutalnost Izraela
Foto: X (AK Parti)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan reagovao je ljutito na posljednja "politička dešavanja" u Evropi, ali i trenutnu situaciju u Gazi.

"Sramotno je i skandalozno za zapadne demokratije da krajnje desničarski pokreti u nekim evropskim zemljama dobivaju podršku države. Činjenica da u nekim evropskim zemljama krajnje desničarske pokrete podržava sama država je tragedija, sramotna i skandalozna za zapadne demokratije. Danas je neonacistički terorizam, potaknut mržnjom prema Turcima i svim muslimanima, dosegao nivo koji prijete životnoj i imovinskoj sigurnosti naših ljudi", rekao je Erdogan u Ankari.

Govoreći da slučajevi islamofobičnih i rasističkih napada nisu dobili istu osjetljivost kao antisemitski činovi, Erdogan je poručio kako su “oni koji lijevo-desno mašu izvještajima o ljudskim pravima nijemo posmatrali smrt 35.000 Palestinaca, od kojih su 15.000 djeca”.

Rekao je kako gotovo nijedan zapadni lider nije odgovorio na ovu brutalnost, osim “nekoliko savjesnih državnika”, dodajući kako se “nijedna hrabra duša nije pojavila da kaže Izraelu: ‘Dosta je bilo’.”

“Zaprepašteni pratimo licemjernu politiku zapadnih lidera naspram masakra u Gazi, koji nam godinama drže lekcije o demokratiji i slobodi”, poručio je Erdogan.

Potvrđujući posvećenost Turske da zadrži pažnju na izraelskom genocidu nad narodom Gaze uprkos pritisku “globalnog cionističkog lobija”, rekao je da “nije slučajno što je nedavno došlo do povećanja kampanja usmjerenih na nas i našu zemlju”.

„Ove kampanje imaju samo jedan cilj: da ušutkaju nas i Tursku“, dodao je, te kazao: “Smatram korisnim podsjetiti one koji ciljaju na nas da ne možete nikuda stići pretvaranjem Turske u neprijatelja. Nama se ne može staviti etiketa antisemite. Odbacujemo antisemitizam na isti način na koji se suprotstavljamo islamofobiji, ksenofobiji i svim oblicima kulturnog rasizma. Izraelski interesi crtaju granice zapadne demokratije. Sve što utiče na interese Izraela u njihovim očima je antidemokratsko i antisemitsko”, rekao je Erdogan.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo