21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 25°C
Bihać 21°C

04.05.2024 / 15:48 Svijet - 'Nepokolebljiv branilac'

NATO pokrenuo ogromne vježbe; Rusija: To je priprema za rat

NATO pokrenuo ogromne vježbe; Rusija: To je priprema za rat
Foto: X
Četveromjesečne vojne vježbe NATO-a u blizini ruskih granica, nazvane "Nepokolebljivi branilac", dokaz su da se taj savez priprema za potencijalni sukob s Rusijom, izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Zaharova je odbacila ovosedmične optužbe NATO-a da Rusija vodi hibridni rat protiv njegovih članica, tvrdeći da je riječ o dezinformacijama čiji je cilj preusmjeravanje pozornosti s aktivnosti saveza.  

NATO je taj koji vodi hibridni rat protiv Rusije podržavajući Ukrajinu naoružanjem, obavještajno i finansijski, rekla je.

"Trenutno se najveća vježba NATO-a od Hladnog rata, "Nepokolebljivi branilac", održava u blizini ruskih granica. Prema njihovom scenariju, akcije koalicije protiv Rusije uvježbaju se korištenjem svih instrumenata, uključujući hibridno i konvencionalno naoružanje", nastavila je Zaharova.

"Moramo priznati da se NATO ozbiljno priprema za potencijalni sukob s nama", rekla je Zaharova.

Najavljujući početak vježbi u januaru, NATO je objavio da će u njima sudjelovati 90 hiljada vojnika, koji će vježbati na scenariju pomoći američkih snaga evropskima u državama koje graniče s Rusijom i na istočnom krilu saveza ako se sukob rasplamsa, prenosi Hina.

Vježbe će trajati kroz maj, piše agencija Reuters.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo