21°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 21°C

04.05.2024 / 19:01 Regija - Beograd

Vučević: Unaprijeđivati saradnju crkve i države

Vučević: Unaprijeđivati saradnju crkve i države
Foto: Tanjug
Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević istakao je nakon susreta sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem da bi bilo odgovorno unaprijeđivati saradnju Crkve i države, zasnovanu na historijskom iskustvu i na modelu kooperativne odvojenosti.

Vučeviću je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je prvi zvanični sastanak na novoj funkciji imao sa srpskim patrijarhom Porfirijem i to uoči najvećeg hrišćanskog praznika - Vaskrsa, te da je od njega zatražio blagoslov za obavljanje jedne od najodgovornijih dužnosti.

"Patrijarh Porfirije mi je, uz očinski blagoslov, darovao ikonu Svetog Save, oca srpske duhovnosti, prvog i najvećeg srpskog prosvetitelja, osnivača naše Crkve, simbola sabornosti Crkve, države i naroda uz poruku da koračamo njegovim stazama i da gradimo nasušno i svima potrebno jedinstvo", napisao je Vučević na "Instagramu", prenosi Srna.

On je ocijenio da je Srpska pravoslavna crkva jedna od najvažnijih institucija srpskog naroda i da je očuvala nacionalnu svijest tokom viševjekovnog ropstva, u velikoj mjeri gradila identitet, ostajala tamo gdje nije bilo vlasti, očuvala narod i s njim zajedno stradala.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo