19°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

05.05.2024 / 13:17 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Dragocjeni lijek iz prirode, obavezno je sada naberite i čuvajte za zimu

Dragocjeni lijek iz prirode, obavezno je sada naberite i čuvajte za zimu
Foto: Ilustracija
U ovo doba godine žanju se zasadi kamilice, pa obavezno na pijacama potražite cijelu sušenu biljku kako biste je obezbijedili u dovoljnim količinama, jer kamilica je dragocjeni lijek iz prirode.

Ljekovita svojstva kamilice mogao je da iskusi svako ko je popio šolju čaja od ove biljke.

Ona djeluje umirujuće na nervni sistem i smiruje "uznemireni" želudac, pišu Večernje novosti.

Međutim, kamilica je mnogo više od prirodnog sedativa. Gastroenterolozi tvrde da redovno ispijanje čaja od kamilice utiče na stvaranje dobrih bakterija u crijevima i pomaže da se eliminišu gasovi.

Cvjetovi kamilice mogu da imaju antidijabetičko djelovanje. Naime, pokazalo se da ispijanje čaja od kamilice nakon tri obroka dnevno tokom osam sedmica značajno smanjuje nivo insulina u serumu i koncentraciju HbA1C15 kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Štaviše, čaj od kamilice pomaže procesu otpuštanja šećera u crijevima, pa tako sprječava transport fruktoze i glukoze kroz tijelo.

To može da bude koristan alat za upravljanje apsorpcijom šećera i metabolizmom kroz minimiziranje skokova glukoze u krvi.

Čaj od cvijeta kamilice

Za eliminaciju gasova najdjelotvorniji je čaj od cvijeta kamilice. Supenu kašiku sušenog cvijeta prelijte šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji pet do deset minuta, procijedite i pijte tri do četiri šolje dnevno.

Važno je da se zna da ne postoji pogrešno vrijeme kada se pije čaj od kamilice. Ipak, idelano bi bilo da ga pijete poslije obroka, jer umiruje želudac i smanjuje skokove šećera u krvi.

Osim toga čaj od kamilice je dobrodošao u prilikama kada ste nervozni, kada želite da se opustite i kada ste žedni ili slabo hidrirani.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo