10°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C

05.05.2024 / 17:09 Svijet - Vlada izglasala gašenje

Izraelska policija ušla u prostorije Al Jazeere u Jerusalemu, pojavio se snimak

Izraelska policija ušla u prostorije Al Jazeere u Jerusalemu, pojavio se snimak
Foto: Twitter

Nekoliko sati nakon što je vlada Izraela izglasala zatvaranje Al Jazeere u ovoj državi na 45 dana, policijski službenici i inspektori Ministarstva komunikacija Izraela stigli su u urede ove televizije u Jerusalemu kako bi zaplijenili opremu za emitovanje katarskog kanala.

Video snimak, koji je poslao ured ministra komunikacija Shlomo Karhija koji je predvodio optužbu za zabranu kanala, pokazuje kako izraelski zvaničnici ulaze u ured Al Jazeere u istočnom Jerusalemu i počinju dokumentirati opremu unutra.

"Naše naredbe stupaju na snagu odmah. Previše je vremena prošlo i bilo je previše nepotrebnih pravnih prepreka da bi se konačno zaustavio dobro podmazani huškački stroj Al Jazeere koji šteti sigurnosti države. Mjesecima sam činio sve kako oni više ne bi mogli raditi iz Izraela", kazao je Karhi.

Nakon jednoglasnog glasanja u vladi, na ovu temu oglasio se i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Huškački kanal Al Jazeera bit će zatvoren u Izraelu", napisao je Netanyahu.

Zakon dozvoljava Netanyahuu i sigurnosnom kabinetu da zatvore Al Jazeeru u Izraelu na 45 dana, ali se odluka može obnoviti, kako bi zatvaranje ostalo na snazi do kraja jula ili do kraja velikih vojnih operacija u Gazi.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo