9°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 11°C

06.05.2024 / 11:34 Regija - Beograd

Vučić: Srbija je ponosna na "čelično partnerstvo" s Kinom

Vučić: Srbija je ponosna na "čelično partnerstvo" s Kinom
Foto: Arhiv
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u ponedjeljak kako su u Beogradu provode završne pripreme za posjet predsjednika Kine Xi Jinpinga Srbiji 7. i 8. maja te dodao da je Srbija ponosna na "čelično partnerstvo" s Kinom.

"Završne pripreme za posjet predsjednika Xi Jinpinga, koji je u svakom smislu od najvećeg značaja za Srbiju", napisao je Vučić na svom Instagram profilu te istaknuo da je čast koju Xi Jinping svojim dolaskom čini Srbiji nemjerljiva, posebno imajući u vidu planove Srbije za snažno ubrzanje ukupnog razvoja, ali i globalni geopolitički kontekst.

"Ponosni na naše čvrsto prijateljstvo s Kinom, željno iščekujemo posjet predsjednika Xi Jinpinga, uvjereni da ćemo našim gostoprimstvom pokazati koliko Srbija cijeni partnerstvo s ovom velikom zemljom", kazao je Vučić.

Vučić je to kazao u ponedjeljak u Beogradu gdje se sastao s kineskim ambasadorom u Srbiji Li Mingom i to uoči posjeta predsjednika Kine Xi Jinpinga Srbiji 7. i 8. maja koji je iz kineskog ministarstva vanjskih poslova najavljen kao prilika za učvršćivanje "čeličnog prijateljstva" sa Srbijom.

Xi Jinping dolazi u Srbiju na poziv srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a na godišnjicu slučajnog bombardovanja kineske ambasade tokom zračnih napada NATO-a na nekadašnju Jugoslaviju.

Posjet Xi Jinpinga Srbiji dolazi u trenutku kada se Srbija oštro protivi najavljenom prijemu Kosova u Vijeće Evrope te najvljene rasprave o prijedlogu rezolucije kojom se podsjeća na genocid nad Bošnjacima Srebrenice, a o kojem bi se tokom maja trebalo raspravljati na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Srbija se pak usvajanju rezolucije odlučno protivi i poduzima sve ne bi li što veći broj članica UN-a uvjerila da barem ostanu suzdržane pri glasanju na Općoj skupštini.

Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba su u julu 1995., nakon okupacije Srebrenice koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN-a, planski i sistemski pobili više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, dok su žene i djecu protjerali iz enklave. Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni lideri bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednik RS Milorad Dodik insistiraju na tvrdnjama kako se ovom rezolucijom pokušava nametnuti kolektivna krivica srpskom narodu te opetovano insistiraju na tome da u Srebrenici nije bilo genocida iako je to potvrđeno presudama Haaškog tribunala i ICJ-a.  

Dolazak kineskog predsjednika najavljen je u februaru ove godine, tokom svečanosti koju je Vučić organizovao za kineskog ambasadora u Srbiji Li Minga i njegove saradnike, a nakon što je prošle sedmice formirana nova srbijanska Vlada.

Novi srbijanski premijer Miloš Vučević istaknuo je da punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni cilj Srbije, ali da Beograd neće zanemariti ni tradicionalne prijatelje Kinu i Rusiju.

Srbija je osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, ali se neće pridružiti međunarodnim sankcijama protiv Moskve, kazao je Vučević te tako još jednom potvrdio zvanično stajalište Beograda o ruskoj agresiji na Ukrajinu.

Kineski predsjednik u Srbiju dolazi u sklopu zvanične turneje po Evropi a nakon posjeta Francuskoj.

Tokom njegovog prvog posjeta Srbiji 2016. godine potpisana je Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Kine, a sedam godina kasnije potpisan je i Sporazum o slobodnoj trgovini, koji u Srbiji drže kao događaj od "historijskog značaja" za tu zemlju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo