15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C

06.05.2024 / 13:37 Fudbal - Gaučosi

Preminuo legendarni trener s kojim je Argentina osvojila Mundijal

Preminuo legendarni trener s kojim je Argentina osvojila Mundijal

Bivši argentinski stručnjak Cesar Luis Menotti preminuo je jučer u 85. godini života u svom domu u Buenos Airesu.

Menotti je ostavio neizbrisiv trag u argentinskom i svjetskom fudbalu jer je bio selektor Gaučosa kada su po prvi put u svojoj historiji 1978. godine osvojili Svjetsko prvenstvo.

No, nažalost argentinski mediji potvrdili su da je Menotti preminuo u 85. godini života i naknadno će biti objavljene informacije o mjestu i vremenu sahrane.

On je kao fudbaler igrao za Rosario Central, Bocu Juniors i Santos, a trenersku karijeru počeo je u Newell's Old Boysima.

Prvu titulu kao trener osvojio je 1973. godine kada je s Huricanom postao prvak Argentine, a godinu dana kasnije izabran je za selektora te zemlje.

Menotti koji je bio poznatiji kao El Flaco napravio je vrhunski rezultat, a kruna je sigurno osvajanje Mundijala 1978. godine s ekipom koju je predvodio legendarni Mario Kempes.

Mjesto selektora Argentine napustio je 1982. godine nakon Svjetskog prvenstva gdje nije uspio s Gaučosima da odbrani titulu prvaka svijeta.

Menotti nakon toga odlazi u Barcelonu s kojom je 1983. godine osvojio Kup kralja. Još je vodio Atletico Madrid, Bocu Juniors, Independiente, River Plate, Penarol, Rosario Central, Sampdoriju, Pueblu i Tecos.

Također, do prošle godine obnašao je i funkciju direktora reprezentacije Argentine. Na tu poziciju je stigao 2019. godine, te je bio dio tima koji je osvojio Mundijal prije skoro dvije godine u Kataru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo